Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IZ KUĆE CVEĆA UKRADENA ODLIČJA PRVE DAME SFRJ

Kamere snimile kradljivca Jovankinog ordenja

Autor: R. Kantar - S. Đorđević | 31.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Pet ordena koje je Jovanka Broz dobila kao major JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941, iako bez značajne materijalne vrednosti, ukradeno je iz Kuće cveća, gde je Titova udovica sahranjena u subotu, 26. oktobra. Policija je pokrenula istragu, a kako „Alo!“ nezvanično saznaje, pronalaženju lopova doprineće snimci video-nadzora u Titovom mauzoleju.

Nemaju materijalnu, već istorijsku vrednost: Nestali ordeni

Nemaju materijalnu, već istorijsku vrednost: Nestali ordeni | Foto: AP

- Kuća cveća je pod video-nadzorom i policija sada pregleda snimke, mada se sumnja da je počinilac neko od zaposlenih u kompleksu Muzeja istorije Jugoslavije - izjavio je izvor „Alo!“ upućen u istragu. Policija je za sada potvrdila da je ordenje ukradeno nakon sahrane, u periodu od 26. do 29. oktobra.


Ljajić: Sramota!


Ministar Rasim Ljajić, koji je sa Jovankom Broz bio u prijateljskim odnosima, pa je i posećivao u bolnici kada se razbolela, poručuje za naš list da je krađa ordenja neviđena bruka i sramota.
- Ne propuštamo nijednu priliku da se sramotimo. Ne možemo ni mrtvu ženu da pustimo da počiva na miru - ogorčen je Ljajić, koji ističe da ordenje nema nikakvu materijalnu vrednost i da ne razume šta će to nekome.

Podsetimo, Jovanka je uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije sahranjena u Kući cveća, a uz kovčeg je bilo postavljeno i ordenje - dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Odlikovanja su tokom sahrane bila na plišanom jastučetu ispred odra, a posle sahrane su prebačena i zaključana u stolu u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle su kasnije nestala. Krađa je otkrivena u utorak, oko 10.45, nakon čega je nestanak ordenja direktor Muzeja prijavio policiji.

Predstavnici Muzeja istorije Jugoslavije juče su za naš list poručili da u cilju istrage neće davati izjave za medije u vezi sa tom temom, kao što iz istog razloga nije dozvoljeno fotografisanje i snimanje u celom kompleksu.

Jastuče s  odličjima stajalo  je ispred kovčega sa Jovankinim  posmrtnim  ostacima

Jastuče s odličjima stajalo je ispred kovčega sa Jovankinim posmrtnim ostacima | Foto: Andrej Isaković

 
Predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević, jedan od govornika na sahrani nekadašnje prve dame Jugoslavije, objasnio je za „Alo!“ da se onaj ko je ordenje uzeo neće ovajditi jer odličja nemaju materijalnu vrednost, budući da nisu izrađena od plemenitih metala, a nisu sva ni pripadali baš Jovanki.

- Njena porodica nije uspela da nađe tri ordena za koje postoji ukaz da ih je Jovanka dobila, pa smo im preko SUBNOR-a prikupili i pozajmili za sahranu dva ordena za hrabrost i spomenicu. Orden za hrabrost jeste blago pozlaćen i njega je Jovanka dobila za vreme rata zbog hrabrosti koju je pokazala u borbama. Spomenica je izrađena od nekih legura i ona predstavlja dokaz da je Jovanka bila učesnik rata - rekao je Zečević, koji smatra da je krađa „nemoralni čin, uvreda i ličnosti i ustanove koja je prihvatila odgovornost da sačuva to što je predstavljalo Jovanku“.

Ukradeno ordenje nije Jovankino?

Tokom ili posle sahrane Jovanke Broz ukradena su tri ratna i dva mirnodopska odličja, među kojima partizanska spomenica i dva ordena za hrabrost, a kako su u SUBNOR-u objasnili za B92, od pet ukradenih ordena, tri nisu bila u vlasništvu Jovanke Broz.

Naime, pre sahrane porodica nije mogla da pronađe sva odlikovanja pokojnice pa je SUBNOR našao "solomonsko rešenje".

Tako predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević objašnjava da su članovi ove organizacije samo pozajmili svoje ordenje za sahranu.

Prema njegovim rečima, taj koji je otuđio ordenje treba da bude svestan da ne poseduje Jovankina odlikovanja.


Rodbina razočarana
Joška Broz, Titov unuk, juče je bio vrlo razočaran i revoltiran krađom ordenja sa Jovankinog groba.
- Šta da vam kažem?! Razočaran sam, ali nisam iznenađen. Kada su iz zaključanog Titovog trezora, u koji se moglo ući samo pomoću ključa, ukradeni vredni istorijski predmeti, ne čudi me ni što je nestalo ordenje sa mesta na kojem je bilo toliko ljudi. Ovo govori o našem mentalitetu. Izgubili smo moral i ne poštujemo nikakve vrednosti - zaključuje Broz za naš list. S druge strane, Goran Aleksić, sestrić Jovanke Broz, kratko je poručio da ne želi da komentariše skandal u vezi sa krađom ordenja.

Poslednji komentari
  • bla Vreme: 31.10.2013 08:12h

    kako doslo,tako i otislo

  • milovan Vreme: 31.10.2013 09:23h

    Ovaj predsednik Sunora neka cuti.Kako ga nije sramota.On je primao debelu penziju,a nije mrdnuo prstom da pita zasto Jovanka neprima.Kada su takvi drugovi,sto svi drugovi nisu intervenisali za Jovanku.Takvi su kao ljudi.Takvi su bili sigurno kao I boric.

  • sasa Vreme: 31.10.2013 12:49h

    znaci 200 % si u pravu ako si mu rekao......

  • nedjo Vreme: 31.10.2013 20:54h

    milovane,svaka cast na komentaru

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP