Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UKINUTA POTERNICA ZA VOĐOM NOVOBEOGRADSKOG KLANA

Keka slobodan u Brazilu!

Autor: B. Jelovac | 21.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Brazilski sud ukinuo je Interpolovu poternicu za vođom “novobeogradskog klana” Dejanom Stojanovićem (37) zvanim Keka, koji je u Sao Paulu bio optužen za međunarodni šverc kokaina kao pripadnik grupe Gorana Nešića Cige (42), ekskluzivno saznaje “Alo!”.

Hapšenje članova  narko-klana i zaplena kokaina  u maju 2011. godine

Hapšenje članova narko-klana i zaplena kokaina u maju 2011. godine

Tamošnji istražni organi obustavili su i postupak pred Regionalnim saveznim sudom trećeg regiona protiv Stojanovića, uz zaključak da nema dovoljno dokaza da je učestvovao u švercu.


Akciju razbijanja grupe koja je osumnjičena da je prošvercovala 620 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i oprala oko dva miliona evra pod nazivom “Niva” pokrenule su engleska Soka, srpska Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i brazilska federalna policija, koja je u maju 2009. otpočela sa prisluškivanjem i praćenjem grupe.

Dejan Stojadinović Keka

Dejan Stojadinović Keka

Srbija ga i dalje traži


Za Stojanovićem je još uvek na snazi Interpolova poternica koju je Srbija raspisala zbog teške krađe. On je u MUP-ovoj Beloj knjizi o kriminalu iz 2001. označen kao vođa “novobeogradskog klana”, koji je opisan kao najbrutalnija i najorganizovanija grupa i za koju se navodi da je kao uslov za članstvo bilo obavezno da “kandidati” imaju pokušaj ubistva ili ubistvo u biografiji. Međutim, pripadnici su izuzetno lojalni i kako se navodi zbog toga većina gotovo nikada nije procesuirana u takozvanom nedostatku dokaza. “Kekina grupa” navodno je novac oprala kroz transfere fudbalera i nekretnine.

Hapšenja su izvedena u maju 2011. a opsežne provere 18 članova sa lažnim identitetima trajale su mesecima i na kraju pokazale da su gotovo svi državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hrvatske. Iako je meta akcije bio sam Nešić, Brazilci su proverama izvesnog Slavka Barišića zvanog Siđa, rodom iz Hrvatske, sa pasošem 003844722, ustanovili da je reč o Stojanoviću na iznenađenje i srpske policije.
Međutim, Stojanović je bio jedna od tri osobe koje su uspele da izbegnu zasedu specijalaca 1. maja 2011. u Sao Paulu. Keki je signal za bežaniju dao Siniša Pivnički, koji ga je tog dana pozvao telefonom i zamolio da mu preporuči nekog dobrog advokata.
U brazilskim spisima iz istrage dostupnim na sajtu suda, za razliku od ostalih optuženih, se ne navodi konkretna zaplena ili prenos para u kojima je uhvaćen Stojanović, već se navodi da nije bio posebno rangiran u švercu, ali da je bio Nešićev čovek od poverenja, kojem je u vreme policijske akcije čak poverio sina na čuvanje.
Tada se spekulisalo da se sklonio u Boliviju, a na Interpolovoj poternici je bio upadljiv podatak da Stojanović savršeno govori pored srpskog i engleski, ali i portugalski jezik. Iako je poternica za njim ukinuta, za članovima grupe Aleksandrom Sekulićem i Alenom Memovićem je još uvek na snazi. “Alo!” je otuda pokušao od Regionalnog saveznog suda trećeg regiona, koji je podigao optužnicu da dobije odgovor na pitanje da li je Stojanović lociran u Sao Paulu, da li je sam iznosio odbranu i eventualno hapšen, pa pušten, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Goran Nešić

Goran Nešić

Nešić čeka odluku o izručenju


Brazilski Vrhovni sud još uvek nije doneo odluku o zahtevu za izručenje Gorana Nešića u Srbiju zbog presude kojom je 2001. osuđen na osam godina zbog šverca 24,5 kilograma heroina. Nešić je nakon raspisivanja poternice iz Srbije, živeo i radio u Brazilu pod imenom Ilija Radosavljević, a čak se i oženio Brazilkom. On je u akciji “Niva” označen kao glavni magacioner kod kojeg su robu skladištili južno-američki narko-karteli, a po nju potom dolazile sve organizovane kriminalne grupe sa Balkana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP