Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PONOVO HAPŠENJA ZBOG MALVERZACIJA U „KOLUBARI”

Kenetove Vreoce platili ko Dedinje!

Autor: B. Jelovac | 10.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapsili su biznismena Radoslava Savatijevića zvanog Kene, bivšeg direktora Rudarskog basena “Kolubara” Nebojšu Ćerana i još četvoricu bivših funkcionera ovog lazarevačkog preduzeća koji se sumnjiče da su malverzacijama prilikom eksproprijacije zemljišta omogućili Kenetu da zaradi skoro 118,9 miliona dinara (milion evra). Savatijeviću su lisice stavljene u njegovoj kući u Vreocima kraj Lazarevca, Ćeranu u Obrenovcu, dok su ostali uhapšeni po dolasku na posao u “Kolubaru”.

Opet u apsu: Radoslav Savatijević Kene

Opet u apsu: Radoslav Savatijević Kene | Foto: A. Dimitrijević

Država platila kuću i zemljište Radoslava Savatijevića Keneta neverovatna tri miliona umesto realnih 500.000 evra

Osim Keneta i Ćerana, uhapšeni su Ljubiša Nekić, bivši finansijski direktor “Kolubare”, Saša Radovanović, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta, veštak Željko Vuković i pravnik u službi Zoran Živković.


- Vlada Vojislava Koštunice donela je 2007. odluku o eksproprijaciji celog lazarevačkog naselja Vreoci zbog širenja kopova. Po odluci građanima je uplaćivan avans u iznosu od 35 odsto, dok bi im kasnije u godini eksproprijacije bivao isplaćen konačan iznos. Procenu vrednosti vršili su veštaci “Kolubare”, na osnovu čijeg mišljenja je isplaćivan avans. Zatim je sklapan i takozvani ugovor o uslovima preseljenja, kao i u slučaju Savatijevića.

Država platila kuću i zemljište Radoslava  Savatijevića Keneta neverovatna tri miliona umesto realnih 500.000 evra

Država platila kuću i zemljište Radoslava Savatijevića Keneta neverovatna tri miliona umesto realnih 500.000 evra | Foto: A. Dimitrijević

Njegova kuća i zemljište su početkom 2009. bili procenjeni na oko 670.000 evra, što je i bila stvarna vrednost. On je bio nezadovoljan svotom i nije hteo da potpiše ugovor. Kasnije je Ćeran naložio da se uradi nova procena, kojom je zaključeno da vrede čak 3,09 miliona evra. Na osnovu toga 5. februara 2010. isplaćen mu je avans koji je iznosio 118, 95 miliona dinara - kaže naš izvor blizak istrazi.


Nebojša Ćeran

Nebojša Ćeran | Foto: A. Stanković

Direktor policije Milorad Veljović objasnio je da, prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja postupak, dok je Savatijević prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa. Iako se sam Savatijević izjasnio da do jula 2007. nije imao prebivalište u Vreocima, već u Topoli, jer mu je tamo registrovana firma, sa njim je zaključen ugovor na štetu budžeta Srbije.

Kene Nalog

Uhapšenog Ćerana na mesto direktora “Kolubare” imenovala je Vlada Mirka Cvetkovića 2008, dok je od kraja septembra 2012. obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd. Biznismen Savatijević prvi put je hapšen u maju 2011. zbog zloupotreba u “Putevima Srbije”. Tada mu je ubrzo određen kućni pritvor, ali je pet meseci kasnije pokrenuta nova istraga u vezi sa malverzacijama u “Kolubari”, mahom protiv kadrova DSS-a, zbog čega je Savatijević vraćen u beogradski Centralni zatvor. Nakon položenog jemstva, pušten je da se brani sa slobode u avgustu 2012.

Đilas: Ćeran zaslužio priznanje


Predsednik DS-a Dragan Đilas izjavio je da je privođenje bivšeg direktora “Kolubare” i funkcionera DS-a besmislen potez protiv čoveka koji je sprečio pljačku u vrednosti od 100 miliona evra.
- Umesto da dobije priznanje za sve što je uradio, on je priveden. Ne postoji nikakva odgovornost Ćerana - rekao je Đilas. Potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović rekla je da je “neverovatno da se isplaćuje novac za eksproprijaciju zemljišta onima koji nisu u planu da u narednih sedam do osam godina budu pomereni sa tog prostora.

Kenetova imovina vredna 3 miliona €?!
“Alo!“ je imao uvid u procenu referenta RB “Kolubare” koji je zaljučio da Kenetova imovina u Vreocima iz ugovora vredi neverovatnih 3,09 miliona evra. Po podacima Poreske uprave, njena vrednost je zapravo bila 434.951 evro. Razlika u njihovoj poceni iznosi famoznih 2,66 miliona.
Garaža (74 kvadrata) 37.200 E
Pomoćni objekat (63 kvadrata) 31.460 E
Stambeno-ekonomski objekt 78.000 E
Garaža (64 kvadrata) 28.800 E
Zidani objekat (3,5 kvadrata) 15.000 E
Letnjikovac (15,4 kvadrata) 5.000 E
Stambeno-ekonomski objekat (109,52) 94.000 E
Letnjikovac (10,24 kvadrata) 10.000 E
Stambena zgrada (315 kvadrata) 900.000 E
Stambena zgrada (650 kvadrata) 1,9 miliona E
*Podaci se tiču procene nadležnih iz RB “Kolubara”

Poslednji komentari
  • gggg Vreme: 10.09.2013 10:48h

    koji lopovluk

  • Ludi ja Vreme: 10.09.2013 18:51h

    Sta li ce sada ona pevaljka Kostov?Sad u lov na novog sponzora,ove sike su vec za zamenu ,al kad bi se i pamet ugradjivala bilo bi super

  • Laky Vreme: 11.09.2013 02:37h

    Treba naglasiti i to da ta isplacena kuca toliko vredna nece biti rusena za narednih 100 god jel kop nezahvata deo gde je sagradjena njegova kuca, to se znalo i tada ali opet se mimo zakona njemu isplatilo. Ova vlast hapsi kao sto vidimo ali niko ne dobija presude, par dana u '' corci '' nakon toga pusten placanjem delom novca koji je nelegalno prisvoio. Ako se moze oduzeti nekretnine Miloradu Ulemeku, Canu Subotic, Arkanu i mnogim drugim zasto bi ovaj '' olos '' bio postedjen toga? Treba mu sve oduzeti i ostalim tadasnjim rukovodiocima Kolubare i osuditi ih na dozivotnu robiju za primer ostalim koji planiraju nesto slicno. One koje ih podrzavaju kao sto je Djilas kazniti istom merom i takodje oduzeti nelegalno stecenu imovinu. Takve stvari su dovele Srbiju do ovog stepena !!!

  • miroslav Vreme: 11.09.2013 08:35h

    Kad procene eksperti iz DS treba im verovati jer oni su nam doneli ovo blagostanje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP