Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TUŽILAŠTVO TVRDI DA NIJE BILO OSNOVA DA SE MASOVNI UBICA ZADRŽI U PRITVORU

Ko je kriv: Država pušta manijake na slobodu?!

Autor: R. Briza - Ekipa ALO! | 19.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Među nama šetaju masovne ubice, a niko nije odgovoran za to! Poslednji primer koji to potvrđuje je masakr u Kanjiži, kada je Rade Šefer (55) iz Sente hicima iz puške ubio šestoro ljudi!

Ko će odgovarati  za njegove zločine:  Rade Šefer

Ko će odgovarati za njegove zločine: Rade Šefer | Foto: facebook

Prethodnu noć, ubica je mrtav pijan proveo u policiji u Kanjiži jer je nasrnuo na svoju ženu Rozu! Pošto je pet sati kasnije pušten iz ‘apsa, istog trena se zaputio po pušku i epilog znamo. Mesec dana ranije, Šefer je hapšen zbog nasilja u porodici i niko se tada nije setio da mu oduzme oružje!


Svi smo krivi!
 

Vesna Stojanović, direktorka Sigurne kuće, kaže da „misli da u celoj priči ima nečije odgovornosti što je Šefer završio na slobodi, ali da mora da se čuje i druga strana“.
- Bitno je da je Šefer pretukao svoju ženu, zbog čega je priveden. Onda je pušten na inicijativu tužilaštva, dok je, kako sam pročitala u medijima, još bio u alkoholisanom stanju. Suvišan je komentar o pravosuđu, policiji i svim organima. Volela bih da vidim ime i prezime osobe koja je Šefera pustila na slobodu. Sa druge strane, kada se desi ovakva tragedija, greška je u svima nama jer taj čovek nije nasilan od juče - kaže Stojanovićeva.

U Opštinskom javnom tužilaštvu u Senti kažu za „Alo!“ da osnova za određivanje pritvora Radetu u nedelju nije bilo „jer ništa nije ukazivalo na to da će doći do tragedije“. Opštinski javni tužilac Mirko Gašović objašnjava da sa privođenjem Radeta Šefera nije bio ni upoznat jer ga je zamenjivala koleginica Katarina Segedinski, ali da to ništa ne bi izmenilo u odluci da mu se ne odredi pritvor.

- Policija ga je privela, ali nije bio uhapšen. Bila je u pitanju porodična svađa i nije bilo osnova za lišavanje slobode i zadržavanje - izjavio je Mirko Gašović.

I tu upravo dolazimo do pitanja odgovornosti. Šta bi bilo da je procenjeno da ima osnova za zadržavanje? Da li bi danas sedmoro ljudi bilo živo? Nemanja Govedarica, advokat, na direktno pitanje „Alo!“ čija je odgovornost što je Šefer izvršio masakr u Kanjiži, kaže da je nezahvalno komentaristi predmet u kojem su činjenice poznate samo iz medija.

Da su mu uzeli oružje,  da li bi Roza bila živa?

Da su mu uzeli oružje, da li bi Roza bila živa? | Foto: facebook


- Uopšteno govoreći, u situaciji kada je neko priveden u policiju zbog sumnje da je izvršio krivično delo, tužilaštvo i policija moraju imati u vidu sve okolnosti konkretnog slučaja, kao i raniji život okrivljenog i u zavisnosti od toga predložiti zadržavanje od 48 sati, a kasnije i pritvor - kazao je Govedarica.

Nikola Selaković, ministar pravde, ističe da će konačni sud o nemilom događaju u Kanjiži dati pravosudni organi i najavio, nezavisno od tog slučaja, da će biti pokrenuta revizija dela Krivičnog zakonika koji se odnosi na nasilje u porodici.

- U javnosti se u ovakvim situacijama stavlja pod znak pitanja funkcionisanje celog sistema. Ali nekada ni najbolji sistem ne može da spreči izvršenje takvog krivičnog dela - kazao je ministar.

Da postoje propusti države i nadležnih organa, jasno je iz činjenice da je ministar policije Nebojša Stefanović smenio načelnike policijskih stanica Senta i Kanjiža i da je protiv njih pokrenut disciplinski postupak. Stefanović je rekao da su smenjeni zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

- Nakon tragedije koja se dogodila u opštini Kanjiža, u kojoj je sedam osoba izgubilo život, naredio sam pokretanje istrage. Sektor unutrašnje kontrole i pripadnici Uprave policije treba da utvrde sve činjenice i okolnosti zbog kojih je došlo do tragedije i eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su postupali u ovim opštinama - rekao je Stefanović.

Država nije psihijatar


Neven Cvetićanin, sociolog, navodi da je veoma teško locirati ljude na granici psihološkog zdravlja i ne treba u svemu ovome brže-bolje okriviti državu i nadležne.
- Ovaj čovek nije bio osuđivan. Ne može država da bude čudotvorni psihijatar i ide da odvaja takve ljude i stavlja ih u ustanove. Masovna ubistva ne dešavaju se samo u Srbiji - objasnio je on.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 19.05.2015 13:07h

    Kad moze da pusti Jankovica , sto ne moze i ovog. Kako to da nismo svi jednaki u "demokratskoj" Srbiji.

  • Razmislite sami Vreme: 19.05.2015 13:48h

    Nije bio osudjivan, ali mu je vec bilo oduzimano oruzje i vraceno mu jer je predmet zastareo. Ko je kriv sto je predmet zastareo? Pitajte tuzioca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP