Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

INICIJATIVA ALO! IZ 2010. GODINE URODILA PLODOM!

Konačno dobijamo
„Marijin zakon”!

Autor: Milan S. Prelić | 07.03.2013 - 18:50:00h | Komentara: 11

Nakon dve i po godine čekanja Srbija će konačno dobiti “Marijin zakon”! Inicijativa koju su “Alo!” novine pokrenule 4. jula 2010. godine ovih dana konačno će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije u obliku zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, kako će se nakon usvajanja zvanično zvati “Marijin zakon”!

Žrtva: Marija Jovanović

Žrtva: Marija Jovanović

 Skupština Srbije će na prvom redovnom zasedanju u 2013, koje počinje danas, na dnevni red staviti usvajanje ovog zakona, koji je Srbija čekala dve i po godine. Toliko je, naime, prošlo od brutalnog silovanja i ubistva osmogodišnje Marije Jovanović, 26. juna 2010. u Starim Ledincima kraj Novog Sada.

Ovu vest nam je potvrdio i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan.

Alo! je pokrenuo inicijativu za usvajanje

Alo! je pokrenuo inicijativu za usvajanje "Marijinog zakona"

 
- To se može desiti prvog, drugog, trećeg, sedmog dana zasedanja... ali biće! Lično sam više puta pročitao zakon, a i mnogo sam puta o tome razgovarao i sa Slobodanom Homenom, koji je u prethodnoj vladi bio državni sekretar u Ministarstvu pravde, kada je napravljen ovaj zaista kvalitetan zakon, koji iskreno smatram da moramo usvojiti - rekao je za “Alo!” Cvijan.

Slobodan Jovanović, otac male Marije, napravio je nacrt “Marijinog zakona”

Slobodan Jovanović, otac male Marije, napravio je nacrt “Marijinog zakona”

Inicijativu podržale brojne poznate ličnosti

Inicijativu “Alo!” da se izmeni zakon podržale su brojne javne ličnosti, među kojima su sportisti Dušan Savić, Marko Pantelić, Žarko Paspalj, Vladimir Grbić, Danilo Ikodinović, Dejan Bodiroga, dramski umetnik Branislav Lečić, muzičari Đule Van Gog i Bajaga, pevač Miroslav Ilić i njegove koleginice Svetlana Ražnatović, Jelena Karleuša i mnogi drugi.
“Ne znam da li bi uvođenje javnog registra seksualnih prestupnika doprinelo konačnom rešavanju izuzetno komplikovanog problema, ali svakako bi značilo dobar početak. Velike stvari počinju malim koracima, zato verujem da bi takva uredba doprinela opštem obrazovanju o problemu, ali i osećaju zaštićenosti”, rekao je tada košarkaš Žarko
Paspalj.

Podsetimo, zbog Marijinog ubistva uhapšen je Mladen Ogulinac (52), koji je 2. avgusta 2010, na dan kada je Marija trebalo da proslavi deveti rođendan, umro u zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, ne dočekavši da položi račune za zločin koji je zaprepastio Srbiju. Kada su naši novinari pokrenuli inicijativu za “Marijin zakon” i pravljenje registra silovatelja i drugih seksualnih predatora, prva reakcija države bila je da bi na taj način bila ugrožena njihova ljudska prava. Ipak, bili smo uporni... A uporan je bio i Slobodan Jovanović, otac male Marije, napravivši nacrt “Marijinog zakona”, koji je država na kraju prihvatila.

- Dobro je da je država poslušala glas malog čoveka. Bogu hvala zbog toga i nadam se da će se zakon maksimalno primenjivati - rekao nam je Jovanović, koji sada vodi fondaciju “Marija Jovanović - dete”, koja se osim borbe za donošenje ovog zakona bavi i borbom protiv pedofilije, stipendiranjem đaka prvaka i drugim oblicima pomoći deci i mladima.
Poslednji komentari
  • Lili Vreme: 07.03.2013 19:20h

    Bravo za ALO i sve ljude koji ovo podržaše!

  • 123 Vreme: 07.03.2013 21:11h

    Kako je grozno pročitati "ugrožena njihova LJUDSKA prava"!!!! Čija ljudska prava-oni nisu ljudi nego zveri! Uvesti OBAVEZNO "Marijin zakon" i dopuniti ga : Obavezna kastracija na najbolniji ,mehanički ,način! A putem injekcije mu onesposobiti šake tako da ni kašiku ne može da drži u ruci.

  • odisej Vreme: 07.03.2013 22:42h

    mnogo se potresem kada vidim nesretnu mariju u stampi...andjeo..i sada nakon tih godina suze mi podju na oci...pocivaj u miru i da se ovakvo zlo nikada vise ne desi

  • stela Vreme: 07.03.2013 23:37h

    Hvala u ime svih majki, očeva i dece, novinama ALO na ovoj akciji

  • hromi daba Vreme: 08.03.2013 05:51h

    Treba primeniti "Marijin zakon" retroaktivno ! Na ovaj način setit ćemo se malenog anđela kojoj je manijak oduzeo život. Neka zračak sreće obasja njen lik ma gde da je, a mi je nosimo u srcu. Budi spokojna Anđele naš !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP