Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

DRAMA U JUNKOVCU

Krenulo nekoliko miliona kubika zemlje!

Autor: G. Đorđević | 30.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nekoliko miliona kubika zemlje pokrenulo se u selu Junkovac na starom odlagalištu jalovine u Rudniku „Kolubara“. Već 96 sati neprekidno, radnici i mašine „Pomoćne mehanizacije“ pokušavaju da zaustave klizište dugo preko jednog kilometra.

Buldožeri rade na sanaciji: „Kolubara“

Buldožeri rade na sanaciji: „Kolubara“

- Motori desetak buldožera rade neprekidno, njihovi se rukovaoci menjaju u hodu, a gorivo se cisternama dovozi do samog mesta na kojem je pre četiri dana krenula zemlja - kaže jedan od vozača buldožera koji rade na sanaciji.
Svetomir Milčanović, predsednik MZ Junkovac, izjavio je za „Alo!“ da su meštani u velikom strahu.


- Klizište se nalazi na 100 metara od pojedinih kuća, ali su one, prema uveravanjima iz rudnika, zasad bezbedne. Ipak, svi su na oprezu. Dogovorili smo se sa rukovodstvom „Kolubare“ da se u narednim danima obavi popis ugroženih domaćinstava za slučaj evakuacije ili iseljavanja - rekao je Milčanović i dodao da je najbolje rešenje da se iseli celo selo.

U saopštenju koje je povodom ovog slučaja izdalo poslovodstvo „Kolubare“ kaže se da je klizište pokrenuto na prostoru na kojem je prethodnih dvadesetak godina odlagan raznovrstan materijal. Ovakvu situaciju nije bilo moguće predvideti jer su klizište, i pored strogog poštovanja tehnoloških pravila prilikom odlaganja jalovine, pokrenule podzemne vode.

Zemlja klizi iznad bivše rudarske jame


Klizište u selu Junkovac nalazi se tačno iznad mesta gde se pre tridesetak godina protezao podzemni rudnik. Poslednja jama na ovom području zatvorena je 1975, ali su iza nje ostali nezatrpani hodnici, iznad kojih je kasnije sagrađen veliki broj kuća. Sada su takozvane opave (rupe) najverovatnije doprinele klizanju velike količine zemlje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP