Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

AKCIJA "PIJAVICA"

Krivične prijave zbog krađe signala kablovskog distributera

Autor: A. O. | 04.02.2015 - 12:10:00h | Komentara: 1

U nastavku akcije „Pijavica“ policija je podnela krivične prijave protiv pet osoba zbog neovlašćenog pristupajkablovsko-distributivnoj mreži kompanije „S.B.B. – Srpske kablovske mreže“ iz Beograda. Akcija je izvedena na više lokacija u Novom Sadu, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal u Beogradu, saopštio je MUP.

Oprema za krađu signala kablosvkih operatera | Foto: MUP Srbije

Oprema za krađu signala kablovskih operatera | Foto: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pretresli su na osnovu naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu više lokacija u Novom Sadu.
U cilju da sebi nezakonito omoguće upotrebu internet usluga, ove osobe su neovlašćeno kršile zaštitu na računarskoj mreži operatera, na taj način što su konekciju ostvarivale putem mrežnih uređaja - kablovskih modema sa instaliranim programom “Haksorware“ i učitanom “kloniranom” MAC adresom regularnih korisnika usluga istog operatera. Osim neovlašćenog priključivanja i korišćenja internet usluga, ove osobe su zloupotrebom komunikacionih servisa u znatnoj meri ometale regularan prenos podataka i povremeno izazivale značajne poremećaje funkcionisanja računarske mreže, čime se preduzeću “S.B.B.” pričinjava kontinuirana šteta u višemilionskim iznosima, u periodu dužem od godinu dana.

Oprema za krađu signala kablosvkih operatera | Foto: MUP Srbije

Kablovski modemi sa "kloniranom" MAC adresom | Foto: MUP Srbije

 
U okviru akcije „Pijavica“, u prethodnom periodu, već je identifikovano devet osoba koje su na teritorijama Beograda i Kragujevca vršile zloupotrebu komunikacione mreže i servisa kompanije „S.B.B.“. Prilikom pretresa njihovih stanova i drugih prostorija, pronađeno je više desetina „kloniranih“ kablovskih modema sa učitanim programom “Haksorware“, spremnih za dalju distribuciju i nezakonitu prodaju, veća količina računarske i druge digitalne opreme, koja je privremeno oduzeta radi daljeg digitalno-forenzičkog veštačenja.

Oprema za krađu signala kablosvkih operatera | Foto: MUP Srbije

Zaplenjeno 39 kloniranih modema | Foto: MUP Srbije

Prilikom pretresa stana kod U.V. iz Beograda, pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pronašli su ukupno 39 kloniranih kablovskih modema, dok je kod T. N. iz Kragujevca pronađeno ukupno 20 kloniranih modema, koje su spremili za dalju nezakonitu prodaju i neovlašćenu instalaciju na komunikacionu mrežu kompanije „S.B.B.“. U svim privremeno oduzetim modemima bio je učitan računarski program “Haksorware“. Ovako klonirani modemi su dalje prodavani drugim osobama za oko 100 evra.
U određenom broju slučajeva, na terenu je utvrđeno da su ove osobe nakon što su se nedozvoljeno priključile na komunikacionu mrežu „SBB“-a, vršile dalju distribuciju internet usluga raznim korisnicima u svojim stambenim zgradama, lokalima i poslovnim prostorima, neovlašćeno naplaćujući ove usluge u gotovom novcu, navodi se u saopštenju MUP-a.
Poslednji komentari
  • EnkooknE Vreme: 04.02.2015 14:43h

    "višemilionskih iznosa"... ma "višebilijarderskih iznosa"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP