Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

USKORO PREISPITIVANJE SPECIJALNOG REŽIMA ZA MILORADA ULEMEKA

Legija će moći da pipa ženu?!

Autor: D. Ćuruvija | 13.06.2014 - 15:10:00h | Komentara: 3

Milorad Ulemek Legija (46), najpoznatiji “stanar” požarevačke “Zabele”, osuđen na 40 godina robije zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, uskoro bi mogao da dobije povoljnije uslove u zatvoru “Alkatrazu”, saznaje “Alo!”.

Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija | Foto: Dalibor Danilović

 

U slučaju pozitivne odluke
nadležnih, bi bio prebačen
u obližnji Sedmi paviljon,
gde se već nalaze bivši
pripadnici “crvenih beretki”

- U julu će da preispitaju strogi režim u kojem se Legija nalazi četiri godine, a tada bi mogao da bude prebačen u klasičan zatvor, sa povoljnijim uslovima. U slučaju pozitivne odluke nadležnih, tada bi bio prebačen u obližnji Sedmi paviljon, gde se već nalaze bivši pripadnici “crvenih beretki”, kojima je on bio komandant. Takođe, bilo bi mu skinuto neprobojno, zaštitno staklo u prostoriji za posete, tako da bi mogao da neposredno priča sa suprugom, decom i drugim članovima porodice - kaže naš sagovornik.

Sam Legija, otrkiva naš izvor, nije siguran šta će se desiti za meseca dana, a najbližima se poverio i da mu se ne ide iz najčuvanijeg srspkog zatvora.

Aleksandra  Ivanović

Aleksandra Ivanović | Foto: Emil Čonkić

- Ne ide mu se iz “Alkatraza”. Tamo mu je sve čisto i voli da je sam, tako je navikao i ne bi to menjao. Svojim prijateljima je napisao da će možda će da mu odobre poseban režim, ali i je rekao da mu specijalan tretman produže za još dve godine - otkriva za “Alo!” dobro upućen izvor.

Bivši komandant nekadašnje Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija je četvorostruki osuđenik na kazne po 40 godina zatvora, a odnedavno „krunski svedok“ protiv četvorice bivših pripadnika DB-a osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Ulemeku je “specijalni zatvorski režim” produžen u julu 2012, pa nova sudska odluka predstoji u naredne četiri sedmice. Kako definišu odredbe, “policija, službe bezbednosti i javni tužilac dužni su da, na zahtev predsednika suda, dostave odgovarajuću dokumentaciju, izveštaje i mišljenje na osnovu kojih se može utvrditi postojanje razloga da se osuđenom produži izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju”. U slučaju negativnih izveštaja, otpada mogućnost za eventualno premeštanje u “redovni” zatvor.

„Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji

„Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji

  • „Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji | Foto:
  • „Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji | Foto:
  • „Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji | Foto:
  • „Alkatraz“, najčuvaniji zatvor u Srbiji | Foto:
 
Legija je odlukom Višeg suda u Beogradu, po Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, upućen 11. jula 2010, u Posebno zatvorsko odeljenje, nakon što su postale pravosnažne sve četiri presude kojima je osuđen na maksimalne kazne zatvora po optužbama za organizovanje atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, za insceniranu saobraćajku na Ibarskoj magistrali u kojoj su poginula četvorica funkcionera SPO-a, otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, pokušaj atentanta na Vuka Draškovića u Budvi i brojna krivična dela “zemunskog klana”.

Po Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, na svake dve godine od poslednjeg rešenja kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju, nadležni sud ispituje i utvrđuje na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja Posebnog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja javnog tužioca, da li i dalje postoje razlozi da osuđeni izdržava kaznu u tom zatvorskom odeljenju. Propisi o specijalnom zatvorskom režimu su stroži u odnosu na ZIKS. Osuđeni u Posebnom odeljenju ima pravo mesečno na jedan paket i na jednu posetu bliskih srodnika, uz komunikaciju kroz zaštitno staklo, na telefonski razgovor s njima najviše dva puta mesečno, te mogućnost dopisivanja, a telefonski razgovori i prepiska se nadziru, izuzev s braniocem.

Osuđeni, navodi se u članu 94 ZIKS-a, „ima pravo da jednom u dva meseca boravi s bračnim drugom, decom ili drugim bliskim licem tri časa u posebnim prostorijama zavoda.” Tokom izvršenja kazne zatvora, definiše zakon, osuđeni se može naknadno razvrstati u grupu s većim stepenom posebnih prava i pogodnosti, kada ostvaruje program postupanja.

Ne bi voleo da sretne Markovića!
Legija je u januru postao “krunski svedok” u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije, a Tužilaštvo je zimus zvanično saopštilo da se „do imena osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, posle petnaest godina istrage, došlo zahvaljujući Ulemkovom iskazu datom istražnim organima kojima se sam javio, ne tražeći nikave privilegije, koje mu nisu ni nuđene, niti ih može dobiti“.

radomir marković

Eadomir Marković | Foto: Reuters

On je tada za zločin optužio Radomira Markovića (68) i bivše funkcioner Državne bezbednosti Milana Radonjića, Ratka Romića i bivše pripadnika “crvenih beretki” Mikija Kuraka.


Kako saznjemo, Ulemek ne bi voleo da nađe u Sedmom paviljonu, u kojem se nalazi i njegov bivši šef Radomir Marković, protiv koga je nedavno podignuta optužnica za ubistva Ćuruvije.

Poslednji komentari
  • Milos Vreme: 13.06.2014 16:01h

    Konacno da I Legija ima sex!

  • garo Vreme: 14.06.2014 11:46h

    Tako znaci pa sad ce sve da prica kako vi kazete smesno zalozno na koji nacin to drzava radi

  • vojvođanin Vreme: 14.06.2014 13:13h

    Jako me zanima da li je Legija uopšte u zatvoru? Da li je neko video još koju sliku Legije od one čuvene slike u odelu sa suđenja.???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP