Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BAGZI SVEDOČIO

Legija tražio da „zemunci“ ubiju ubice Ćuruvije!

Autor: M. Dudvarski | 01.02.2014 - 19:19:00h | Komentara: 1

Dejan Milenković Bagzi (44), svedok saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, izjavio je da je bivši komandant „crvenih beretki“ Milorad Ulemek Legija (44) tražio od pripadnika zemunskog klana da prate i likvidiraju osumnjičene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija

Slavko Ćuruvija | Foto: Nebojša Raus

 - Legija je 2001. godine tražio od vođe „zemunaca“ Dušana Spasojevića Šiptara da braća Aleksandar i Miloš Simović prate načelnika šestog odeljenja beogradskog centra DB-a Ratka Romića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslava Kuraka. Kada je Spasojević pitao zašto je to potrebno da urade, Legija je rekao da su oni 1999. godine ubili vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruviju - saznajemo od izvora bliskog istrazi.

Dejan Milenković Bagzi

Dejan Milenković Bagzi | Foto: Saša Maričić

 Bagzi je, kako saznajemo, izjavio da Ulemek nije hteo konkretno da kaže od koga je dobio nalog da se prate i ubiju pripadnici Dražavne bezbednosti, ali je rekao da naređenje ide iz vrha bezbednosne strukture.
- On je obrazložio da je naređeno da se počiste svi tragovi koji bi mogli da terete ljude iz DB-a, što bi moglo da ima posledice i na JSO. Kurak i Romić su primetili da ih prate, pa su ugovorili razgovor sa Ulemekom i Spasojevićem - rekao je svedok saradnik.

Legija odbio da  se pred sudijom  izjasni šta od imovine  poseduje, a njegov  advokat tvrdi da nema novca da vrati dug

Milorad Ulemek Legija

 Inače, Miloš Simović je 10. janura ove godine izjavio da je Milorad Ulemek posle Ćuruvijinog ubistva pričao sa jednim muškarcem u jednoj diskoteci, a onda je rekao: „Ovaj je ubio Ćuruviju“, pokazujući na Kuraka, koga je kasnije Simović prepoznao na fotografiji.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo vodi istragu za ubistvo Ćuruvije protiv tadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, načelnika šestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslava Kuraka. Radonjić i Romić su uhapšeni 14. januara i nalaze se u pritvoru, dok Marković u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora. Kurak je u bekstvu i za njim će biti raspisana poternica. Prema naredbi za sprovođenje istrage, Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.
Ključni svedok u ovoj istrazi je i nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga. Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije.


Prika ubijen na „zemunski način“

Na praćenju Slavka Ćuruvije radili su i pripadnici Druge uprave DB-a, koja je formirana zbog potreba JSO. To je obaveštajna uprava koja je za JSO prikupljala podatke i saznanja sa terena. Zoran Ristović Prika, pripadnika „beretki“, koji je bio jedan od prvih osumnjičenih Ćuruvijinih likvidatora, pronađen je 2001. godine iskasapljen u kanalu. To ubistvo je veoma podsećalo na način na koji su „zemunci“ likvidirali svoje žrtve.
Poslednji komentari
  • ?? Vreme: 02.02.2014 09:35h

    ?????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP