Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE POSLE KRAĐE SEZANA

Luka Bojović
držao „Dečaka”

Autor: A. Dimitrovska | 14.06.2013 - 10:24:00h | Komentara: 1

Vođa zemunskog klana Luka Bojović (40) vukao je konce u prodaji slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“ koja je 2008. godine ukradena iz ciriškog muzeja! To je juče na suđenju optuženima za krađu i pokušaj prodaje umetničkog dela, vrednog više od 100 miliona evra, tvrdio svedok Ivica Simonić (46), koji je po sopstvenom priznanju posredovao u prodaji slike „Grof Lepik i njegove ćerke” Edgara Degaa koju su optuženi zajedno sa „Dečakom“ i još dve slike ukrali iz muzeja u Cirihu.

Luka Bojović

Svedok otkrio da je vođa „zemunaca”, preuzeo posredovanje u prodaji slike
Pola Sezana | Foto: ALO.RS

Simonić, kome je zbog iskaza više puta prećeno smrću, nalazi se na programu zaštite u Nemačkoj. U “igru” je ušao preko izvesnog ruskog državljanina koji živi u Cirihu, a koji je navodno kućni prijatelj sa vlasnikom pomenutih slika.
„On mi je rekao da su kradljivci slika iz zemalja bivše Jugoslavije i tražio da se raspitam. Aleksandar Pešić me spojio sa Bobetom Nedeljkovskim s kojim sam vodio pregovore o ceni. Sliku „Grof Lepik i njegove ćerke“ sam kupio od Nedeljkovskog i Gorana Radojevića za 360.000 evra. Bobetu sam na ruke dao i 100.000 evra, a Pešiću 40.000. Sliku sam u Nemačkoj predao tom Rusu”, rekao je Simonić i dodao da je kupoprodaja slike obavljena u novembru 2008. u FK Zemun čiji je predsednik bio Novica Polić (37).

„Posle su krenuli pregovori o Sezanovoj slici za šta sam bio zainteresovan, ali kad su se uključila i braća Polić izašao sam. Bobe je bio samo pijun. Zemunci i Luka Bojović su uzeli sliku“, otkrio je Simonić, koji je maskiran perikom i upadljivim naočarima, svedočio putem video-linka. „Novica, koga znam dugo, jer je od mene kupio najmanje 500 automobila, obezbedio mi je prostor za kupoprodaju prve slike. Jer gde bih s tolikim novcem i vrednom slikom?

Sezanova slika

Sezanov "Dečak" | Foto: Marko Đurica

Kasnije se udružio sa Nedeljkovskim i Ivanom Pekovićem u prodaji „Dečaka“, rekao je svedok. Oni se zajedno sa Raškom Mladenovićem terete da su 2008. u Cirihu iz muzeja ukrali slike - „Makovi blizu Veteula“ Kloda Monea, „Grana kestena u cvatu“ Vinsenta van Goga, „Grof Lepik i njegove ćerke“ Edgara Degaa, i „Dečak u crvenom prsluku“ Pola Sezana, koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka. Slike „Grof Lepik i njegove ćerke“ i „Dečak u crvenom prsluku“ uspeli su da prenesu u Srbiju, dok su preostale dve slike ubrzo posle krađe nađene u Švajcarskoj. Degaova slika je 2009. otkupljena i vraćena muzeju, a slika „Dečak“ je prošle godine pronađen u Beogradu u Pekovićevom automobilu, a kasnije vraćena vlasniku.

Luka Bojović

Dafinini dokumenti
Simonić je juče otkrio da je tajnim kanalima pronašao izvesne papire koji su pripadali pokojnoj Dafini Milanović, vlasnici piramidalne Dafiment banke, u čemu mu je pomogao ruski državljanin, za koga kaže da je izuzetno bogat i moćan.
„Zbog tih papira sam više puta bio u Bazelu i taj gospodin Rus mi je pomogao. Ali to je druga priča, ne bih o tome” rekao je Simonić kojem je prilikom hapšenja u Nemačkoj, 2011. godine, policija između ostalog zaplenila Dafininu dokumentaciju.

Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 14.06.2013 18:53h

    I sada, umesto decaka u crvenom, bice decak u prugastom!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP