Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

RASKRINKANA MEĐUNARODNA BANDA

Mafija odsekla prste hakeru!

Autor: Bojana Jelovac | 06.09.2012 - 16:52:00h | Komentara: 0

Crnogorska policija uhapsila je šest pripadnika zagoričke grupe i Beograđanina Miloša Čujovića (28), osumnjičenog da je kao mozak operacije organizovao upadanje na račune u inostranstvu, sa kojih je skinuto i prebačeno na račune u crnogorskim bankama oko milion evra.

Privedeni hakeri u Crnoj gori

Privođenje jednog od osumljičenih | Foto: Vijesti

Reč je o prvom hapšenju za tu vrstu prevare sa tolikim iznosom u Crnoj Gori, a Čujović je poznat i kao prva osoba koja je u Srbiji uhapšena zbog internet prevare, još 2003. Kako “Alo!” nezvanično saznaje, srpska policija je imala saznanja i da se iz naše zemlje sklonio kada su mu pre šest godina izvesne osobe iz kriminalnog miljea zbog neraščišćenih novčanih računa odsekle tri prsta na ruci.

- U Podgorici su uhapšeni braća Nikola (24) i Nebojša Marković (26), Bojan Pejović (25), Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30), kao i Slađana Medenica (27) u Kolašinu. Zagoričani, inače poznati samo po nasilničkom ponašanju, imali su dogovor sa srpskim državljaninom Milošem Čujovićem, sa kojim su zbog njegovog kompjuterskog znanja delili zaradu po principu pola njemu, pola njima. On je uhapšen u iznajmljenom stanu na Zabjelu.
U bekstvu su Vidoje Stanišić i Saša Klikovac - kažu u crnogorskoj policiji.
Hakerska krađa u kojoj su računi građana evropskih zemalja ostali manji za oko milion evra otkrivena je kada je grupa počela da preteruje, a radnici jedne banke prijavili sumnjivo svakodnevno podizanje većih suma. Početkom leta, u bankama su svakodnevno podizali po 1.000 ili 2.000 evra, međutim, tokom jula i avgusta počele su da ležu uplate po 50.000 i 150.000 evra na ime navodnih investicija u Crnoj Gori. Grupa je podigla 195.474 evra, koje su trošili na luksuzne automobile i provod na primorju, dok im je blokirano oko 488.200 švajcarskih franaka i 555.428 evra, koje su prebacili na račune u Crnoj Gori.

Haker

Hakeri negirali računarsku prevaru i tvrdili da im je sve smestila policija | Foto: Shutterstock

Oni su na saslušanju negirali računarsku prevaru i tvrdili da im je sve smestila policija. Čujović, čija je porodica boravila u Ljubljani, gde je i rođen, i potom se vratila u Beograd, u decembru prošle godine izručen je Podgorici iz Švajcarske i sudi muse jer je 2006. u Petrovcu kupio 50 grama kokaina radi dalje preprodaje. U međuvremenu se povezao sa zagoričkom grupom, koja je tamošnje istražne organe šokirala povezanošću sa internet prevarama, sa kojima se njihova policija inače prvi put srela, ali su stvari postale jasnije kada se došlo do Čujovićevog imena.
- Iako nam je poznat kao vrhunski haker, on se mahom povezuje sa ljudima koji imaju krivični dosije, ali ne i u njemu dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. To su obično pripadnici nekog lokalnog kriminalnog miljea, a tako smo i pre nekoliko godina imali informaciju iz tih krugova da je izvesna beogradska ekipa ostala kratka za izvesnu sumu u poslovima sa njim i da ga je mučila i odsekla mu tri prsta na ruci. Međutim, iako smo istraživali, informacije su ostale na nivou nepotvrđenih saznanja jer je on odmah nakon toga napustio Srbiju i od tada mu se gubi svaki trag - kaže naš izvor u MUP-u.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP