Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVAKO PETO DETE DOŽIVELO NEKI OBLIK DIGITALNOG NASILJA

Manijaci love decu po Fejsu!

Autor: A. E. | 18.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svako peto dete doživelo je neki oblik digitalnog nasilja, pokazuju istraživanja. Međutim, i pored ovako zabrinjavajućih podataka i stalnog upozoravanja stručnjaka na brojne opasnosti koje haraju virtuelnim svetom, počev od pedofila, raznih nasilnika, do trafikanata, broj maloletnika na društvenim mrežama se ne smanjuje. Umesto toga, danas imamo decu već od devet-deset godina kojiasu uveliko aktivna na socijalnim mrežama.

Najmlađa žrtva nasilja  na internetu imala je svega devet godina

Najmlađa žrtva nasilja na internetu imala je svega devet godina | Foto: Aleksandar Stanković

- Najmlađi, i to uglavnom devojčice, društvene mreže koriste za upoznavanje, a s druge strane postoji nepisano takmičenje ko od njih ima najviše prijatelja, lajkova... Na svoje profile postavljaju provokativne fotografije koje ne priliče njihovim godinama, čime nesvesno šalju poruku onlajn predatorima da mogu „da krenu u akciju“ - kaže za „Alo!“ Biljana Kikić Grujić, koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, pri kojem je i otvoreno prvo regionalno savetovalište za žrtve nasilja na internetu.


Ask.fm veće zlo


Pored Fejsbuka, među mališanima je sve popularnija društvena mreža Ask.fm, koja je prema rečima Grujićeve „300 puta gora od Fejsa“.
- Tu svako može da postavlja razna pitanja bez predstavljanja, a devojčice se utrkuju koja će pre da odgovori - upozorava naša sagovornica i dodaje da u ovaj virtuelni svet najčešće uplovljavaju uglavnom deca od petog do sedmog razreda.

Grujićeva ističe da su glavni uzroci za to needukovanost i neznanje ne samo dece, nego i roditelja o korišćenju i komunikaciji u virtuelnom svetu.
- Društvena mreža nije šala, tamo ostaje svaki trag, nema brisanja i sve što jednom okačite zauvek ostaje na internetu - upozorava naša sagovornica. Ona apeluje i na roditelje da na svoje profile nipošto ne postavljaju fotografije tek rođene ili golišave dece jer se tako mogu naći na meti pedofila.

Kao najčešće oblike nasilja na internetu, Biljana Kikić Grujić navodi onlajn zavođenje, vršnjačko nasilje (sajberbuling), pristup štetnom i nedozvoljenom sadržaju, sekte i trafiking.
Ona je potvrdila i da Savetovalištu za žrtve nasilja na internetu mesečno bude prijavljeno i do 15 težih slučajeva vršnjačkog zlostavljanja putem društvenih mreža. Prema tim podacima, svako drugo dete je pretrpelo neki oblik zlostavljanja na internetu, a najmlađa žrtva imala je svega devet godina, mada se najveći broj prijava odnosi na adolescente stare od 13 do 15 godina.

Učite ih od malih nogu


Socijalni psiholog Nikolina Ljepava ističe da je zaštita od predatora na internetu ista kao i u realnom životu.
- Dete je potrebno od malena učiti da ne stupa u kontakt sa nepoznatima, da ima u vidu da se ljudi na internetu mogu lažno predstaviti, kao i da svaki nekorektni kontakt prijave roditeljima. Jedna od mera zaštite je svakako i ne otvarati FB profil pre 13. godine. Starija deca treba da znaju da ako prijave problem neće biti kažnjena, pošto je to razlog zbog kojeg probleme ne prijavljuju roditeljima - objašnjava Ljepava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP