Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ROMI OSUĐENI NA DRAKONSKE KAZNE

Manje bi robijali da su ubice!

Autor: Vesna Torović | 27.09.2013 - 15:36:00h | Komentara: 11

Braća Dejan (42) i Elvir (30) Kurtić robijaće 13 i po godina, odnosno 17 godina i tri meseca zatvora jer su zbog krađa drastično osuđeni u Osnovnom sudu u Nišu. U Centru za ljudska prava u Nišu kažu da su dvojici Roma prekršena prava jer im nije suđeno za jedno produženo krivično delo u jedinstvenom krivičnom postupku.

ggg

Centar za ljudska prava : Milan Jovanović, Osman Balić i Zoran Gavrilović

- Dejan i Elvir osuđeni na duže kazne nego ubice, jer se za ubistva izriču od pet do 15 godina zatvora. Dvojica Roma su jako siromašni i izdržavaju svoje porodice sakupljajući sekundarne sirovine sa konjskom zapregom.Oni nisu nasilni i krali su bakarne kablove „Telekoma“ i na Železnici, staro gvožđe i opremu, hranu... U najvećem broju krivičnih postupaka nisu imali branioce. Oni ne govore dobro srpski jezik, tako da kažu da često nisu ni razumeli šta ih sudija pita- kaže Milan Jovanović, advokat Centra za ljudska prava iz Niša.
On dodaje da su ovo dva najdrastičnija slučaja koja su ispitivali u okviru projekta „ Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa“. Veliki broj osuđenika im se obratio sa tvrdnjama da su im kršena prava u krivičnim postupcima.
Jovanović napominje da je nejasno zašto je pred istim sudom u isto vreme vođeno više krivičnih a ne jedinstven postupak.

-Elvir je za 25 krivičnih dela sitna, krađa i teška krađa, kao i za oštećene ili uništenje javnih uređaja koje je izvršio od 2005. do 2008. godine osuđen na više od 17 godina zatvora. Sigurno je da bi zatvorska kazna bila manja da je vođen jedinstven postupak. Dejan je za neka krivična dela osuđen samo na osnovu izjave koje je dao policiji, mada je kasnije to negirao u sudskom procesu i nije bilo dokaza da je to uradio- naglašava advokat.

Osman Balić, koordinator Lige za dekadu Roma u Srbiji, kaže da je ovo dokaz da se Romi diskriminišu u sudskim procesima.

- Nema prevodilaca za romski jezik ni u sudovima, policijskim upravama, centrima za socijalni rad. Država ne vodi računa o Romima. Podatak da u celoj Srbiji radi samo jedan Rom u Centru za socijalni rad u Bujanovcu dovoljno govori u kakvom su položaju Romi- naglašava Balić.
 

Tražili pomilovanje od Nikolića
Dejan i Elvir Kurtić su podneli molbe za pomilovanje predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.Centar za ljudska prava i YUROM centar podržavaju molbe jer je to jedini način da se ispravi nepravda i diskriminacija jer su presude prasnažne.

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 27.09.2013 15:56h

    Jok trebali bi da ih pomiluju jer su Romi!!!!! Čuj molim te ne znaju srpski!!! A kome su prodavali to što su pokrali samo Romima ili Srbima?!? pa kako su se pogađali za cenu, na engleskom možda? Malo je 17 godina, doživotna, pa nek kradu sledeći put!

  • ime Vreme: 27.09.2013 16:57h

    25 krivicnih dela alooo, kad su ih navatali oni po automatizmu neznaju srpski. Auuuuu izvinjavam se pa to su romi , nista onda pustite ih sta ce reci jevropa.

  • Laza Vreme: 27.09.2013 18:10h

    Meni samo jedna stvar nije jasna, ,predpostavimo da su osudjeni Srbi, dali bi se oglasile neke organizacije i stale u njihovu odbranu, ,verovatno da nebi, ali kad treba blatiti Srbiju, odmah se pojave druzebriznici, kao krsenje ljudskih prava, i gde moze da prodje prica da osudjeni neznaju srbski jezik, to sto su osteceni gradjani drzava, to nema nikakve veze , vazna su njihova prava, kazne treba povecati pa ko voli nek izvoli

  • kondor Vreme: 27.09.2013 19:26h

    Milane , nemoj vise da pises komentar , pre se naspavaj pa onda pisi komentar . Mozda budes uspesniji u pisanju komentara posle spavanja . Sramota!

  • Aleksandar Vreme: 27.09.2013 19:34h

    Pa nego kako, pa oni imaju veca prava u nasoj zemlji nego mi. Non stop prave probleme a sve se vade na to da su "manjina".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP