Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TEKSTILNA MAFIJA!

Maznuli 200 miliona dinara!

Autor: Bojana Jelovac | 04.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

U akciji pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) juče je uhapšeno 14 osoba, među kojima je šest carinika koji se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet Srbije za više od 200 miliona dinara.

Švercovanu robu prijavljivali  kao voće, pločice i nameštaj

Švercovanu robu prijavljivali kao voće, pločice i nameštaj | Foto: RAS

Kako “Alo!” saznaje, gotovo polovini grupe lisice su stavljene u jednom magacinu na Kvantaškoj pijaci, gde su u noći između utorka i srede panično pokušavali da unište dokaze i preprave dokumentaciju, jer su informacije o istrazi procurele u javnost.


Ko su uhapšeni


Osim organizatora Stanišića i Stojsavljevića, uhapšeni su: Nenad Miodragović (32), Igor Filipović (39), Duško Trkulja (39), Aida Beganović, Igor Subotić (33) i Boško Šuša (34), svi iz Zemuna. Lisice su stavljene i carinicima sa ispostave Dobanovci: Dragici Lazić (51), Mirjani Dakić (41), Vladimiru Perunoviću (34), Muniri Jamini (34), Vladanu Petkoviću (37) i Banetu Ivoviću (27). Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i hrvatski državljanin Spasenije Kamenko.

- Reč je o tekstilnoj robi koja je prethodno kupljena za gotov novac na teritoriji Kine od strane kineskih državljana, vlasnika privrednih društava, preduzeća i radnji, registrovanih u Srbiji i to najčešće na Novom Beogradu u otvorenom tržnom centru “Enjub blok 70” i otvorenom kineskom tržnom centru na autoputu Beograd- Novi Sad.
Grupa je prilikom uvoza, međutim, podnosila dokumentaciju u kojoj se umesto tekstilne robe koja se stvarno prenosila preko granice u Srbiju, navodila da se vrši uvoz robe koja se carini po višestruko nižoj carinskoj osnovi od tekstilnih proizvoda - navode u MUP-u.

Tekstil iz Kine stizao je brodovima u Rijeku, a odatle kamionima u Srbiju, gde je grupa lažno navodeći da u kontejnerima uvozi voće, nameštaj i pločice, umesto da plati 258,57 miliona dinara na ime carine i PDV -a platila 57,94 miliona. Uhapšeni službenici Ministarstva finansija koji su u Carinskoj ispostavi Dobanovci obavljali poslove carinskog nadzora propuštali su kontejnere preko granice bez provera.

Robu kupovali  od Kineza

Robu kupovali od Kineza | Foto: BETA - Vladimir Gogić

U periodu od početka 2012. do 31.marta ove godine, kako se sumnja uvezena su 94 kontejnera robe. Kao organizator ove kriminalne grupe označen je Dejan Stanišić (32), koji je grupu vodio do septembra prošle godine, kada je organizator postao Nikola Stojsavljević (36). Grupa je mahom uhapšena u Zemunu.

- Njih šestoro, od čega je bilo troje carinika, se tokom noći okupilo u magacinu na Kvantašu, gde su pokušali da promene sadržaj dokumentacije i unište dokaze. Međutim, kao i u prethodnom periodu tokom istrage sve vreme su snimani i praćeni, tako da im to nije pošlo za rukom - kažu u MUP-u, napominjući da je u akciju osim SBPOK-a i Uprave carine bila uključenja i Služba za prikrivene islednike.
Poslednji komentari
  • Sulja Vreme: 05.04.2013 07:57h

    Igor Subotic (33),ko drugome jamu kopa sam u nju upada.Zao mi samo sto uvuce druge ljude u bedu sad.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP