Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BOLESNIKA IMA SVUDA

Među pedofilima i doktori nauka i zemljoradnici

Autor: Srna | 29.01.2015 - 10:42:00h | Komentara: 0

U Srbiji ne postoji jedinstven profil pedofila na internetu, jer među onima koji posjeduju snimke dečije pornografije ima i doktora nauka i zemljoradnika - rekao je načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Saša Živanović.

Saša Živanović, načelnik MUP-a

Ozbiljna upozorenja: Saša Živanović, načelnik MUP-a | Foto: Dejan Živančević

Živanović kaže da deca ostavljaju isuviše podataka na društvenim mrežama, ali i da celo društvo mora da se uključi u rešavanje problema pedofilije na internetu.
"Internet je postao statusni simbol, pa deca nemaju jedan već dva profila. A na tim profilima ostavljaju sve svoje podatke - od imena i prezimena, godišta i škole, pa čak i brojeve telefona", rekao je Živanović za RTS.
On je istakao da svi ovi podaci pomažu internet predatorima da decu žrtve lakše lociraju.
"Sada je svakako neophodna pojačana edukacija i dece i nastavnog osoblja za bezbedno korišćenje interneta i dodatnu zaštitu", dodao je Živanović.

pedofil

Deca na internetu otkrivaju previše podataka o sebi

On ističe da je "Marijin zakon" doprinio proaktivnijem pristupu policije ovom problemu, ali i da MUP ima neku vrstu saradnje sa privatnim sektorom koja omogućava praćenje internet domena na kojima se nalaze dečiji sadržaji.
Živanović je naveo da bi za rešavanje problema pedofilije na internetu svakako trebalo da se konsultuju i stručnjaci poput psihologa ili psihijatra, koji bi trebalo da rade sa pedofilima.
"Marijin zakon" predviđa da krivično delo pedofilije ne zastarijeva, policijski nadzor za silovatelje i pedofile i nakon izdržavanja zatvorske kazne, kao i zabranu prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dečijim igralištima i formiranje DNK baze podataka pedofila.
Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima nazvan je "Marijin" po devojčici iz Novog Sada koja je silovana prije nekoliko godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP