Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ČETVORO POVREĐENO U EKSPLOZIJI U RTB “BOR”

Metal i prašina su leteli na sve strane, sreća da smo živi!

Autor: Suzana Božinović | 15.11.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Trojica radnika zadobila su lakše, a jedan teške povrede kada je juče, četiri sata posle ponoći, došlo do eksplozije u fabrici sumporne kiseline u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”.

Radivoje Milojević zadobio kontuziju glave

Radivoje Milojević zadobio kontuziju glave

Najteže je povređen prof. dr Vlastimir Tasić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je zadobio otvoreni prelom podlaktice i odmah je operisan. Radivoje Milović, koji je zadobio kontuziju glave, nalazi se na kućnom lečenju. Miladin Petronijević je prošao sa posekotinama, a Ljubiša Zlatanović sa lakšom kontuzijom glave. I oni su pušteni na kućni oporavak nakon ukazane pomoći u borskoj bolnici, gde ih je Hitna pomoć prebacila odmah posle eksplozije, a tim lekara sačekao već na ulazu.


- Srećom, niko od pacijenata nije životno ugrožen. Kod trojice je reč o lakšim ozledama u vidu kontuzija i posekotina. Jedan radnik je operisan zbog povrede podlaktice, on je u stabilnom stanju i van životne opasnosti - kazao je dr Goran Bogdanović, direktor Zdravstvenog centra “Bor”.

Milović, koji je zadobio kontuziju glave, ispričao je novinarima kako je došlo do eksplozije.

U rad puštena još 1967.

U rad puštena još 1967.

- Eksplodirala je takozvana duvaljka. Radili smo u trećoj smeni na uhodavanju duvaljke za gas u staroj fabrici sumporne kiseline. Pokušavali smo dva puta da je pustimo, ali nismo uspevali. Sa nama su bila i dva profesora sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, pod čijim smo nadzorom obavljali nivelisanje duvaljke - kaže Milović.


Kada su pokušali i treći put da duvaljku puste u rad, došlo je do eksplozije. Milović smatra da je radno kolo duvaljke, verovatno pod velikim pritiskom, razbilo cilindar, tako da su se metal i prašina razleteli na sve strane.

- Uspeo sam da momka koji je stajao do mene gurnem sa platforme kako ne bismo obojica poginuli. Sva sreća da smo svi ostali živi. Ovde nema ljudske greške - kaže on.

U starom pogonu u momentu ekplozije bilo je desetak radnika, koji su, čuvši eksploziju i jauke, odmah pritrčali da pomognu.

Povređene radnike je posetio generalni direktor RTB “Bor” Blagoje Spaskovski.

- Ova nesreća pokazala je još jedan razlog opravdanosti izgradnje novih metaluruških postrojenja, s obzirom na to da nam je bezbednost radnika na prvom mestu - kazao je Spaskovski, uz napomenu da ga je premijer Vučić pozvao i ponudio pomoć ukoliko bude potrebna.

Duvaljka stara pola veka

Duvaljka, koja je eksplodirala, puštena je u rad 1967. godine i krpljena je bezbroj puta.
- Neobičan slučaj. Tu duvaljku Mašinski fakultet iz Beograda balansira svake godine. Ali ona radi 54 godine. Industrija je to, dešavaju se incidenti - kazao je direktor Spaskovski.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP