Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRESUDA

Milanko Šarančić osuđen na pet godina zatvora

Autor: Tanjug | 11.04.2013 - 14:09:00h | Komentara: 4

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godine zatvora bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milenka Šarančića, dvojicu njegovih saradnike na kazne zatvora od po četiri godine zbog optužbi da su to javno preduzeće oštetili za više od 1,2 miliona evra, a jedan je oslobođen optužbi. Bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zoran Milićević osuđen je na četiri godine zatvora, dok je pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslav Pejčić oslobođen optužbi.

Zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić osuđen je na četiri godine zatvora.
Na tu presudu i osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu ukoliko ne budu zadovoljni.

Više mu se sviđa kupe:  Milanko Šarančić

Milanko Šarančić

 Sud smatra da su krivi zbog sporne nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji.

Oni su naneli štetu za "Železnice Srbije" u iznostu od 1.239. 207 evra s tim što je faktički iznos mnogo veći.
Lokomotive iz Slovenije kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Sumnja se da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.
Kupovinom iz druge ili treće ruke cena lokomotiva i vozova uvećana je znatno od ponuđene cene direktnog ponuđača.
Oštećeno preduzeće "Železnice Srbije"” najavilo je da će u parnici ostvarivati imovinsko pravni zahtev, odnosno da će tražiti naknadu štete ali da će njen iznos tek biti utvrđen.
Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo.
On je uhapšen 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo sudhenje. Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.
Poslednji komentari
  • Pera KV Vreme: 11.04.2013 14:26h

    Desna ruka mr Velimira Ilića, čoveka koji je i danas u vlasti......ccc

  • deran Vreme: 11.04.2013 14:36h

    koliko je to evrića po danu hmmmmmmmmm nikako da napravim paralelu sa kaznom za prelazak preko pešačkog na crveno ( 5000.00 dinara)

  • pes Vreme: 11.04.2013 15:39h

    A pare?Jel su vratili milione....??? Hoću i ja da idem u zatvor 5 godina,ali zato kad se vratim kući MILIONI(evra) su moji....Samo napred "državo" Srbijo.Super su presude,a još sud u Strazburu,pa silne milionske odštete koje se isplaćuju naravno iz budžeta...I niko da odgovara zbog toga.Ma nema veze,doneće Ivica još para iz Rusije.

  • ja Vreme: 11.04.2013 19:25h

    Cista matematika, odlezace 27e na sat odnosno 660e dnevno. Pa ja u da radim po 12h dnevno za 27e...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP