Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NOVI DETALJI

Ministarstvo odbrane objavilo priloge iz izveštaja komisije

Autor: Alo.rs | 06.04.2015 - 20:25:00h | Komentara: 5

Ministarstvo odbrane Republike Srbije večeras je objavilo priloge iz izveštaja komisija koje su formirane da utvrde razlog pada helikoptera Vojske Srbije 13. marta.

Izveštaj komisije

Izveštaj komisije | Foto: printscreen

Na sajtu ministarstva odbrane objavljeni su svi prilozi iz izveštaja, osim onih za koje Generalštab Vojske Srbije nije saglasan da se učine dostupni javnosti.

Priloge izveštaja možete na sajtu Ministarstva odbrane.

U prilozima se navode uglavnom izjave nadležnih starešina u Vojsci Srbije, a u vezi sa utvrđivanjem okolnosti za nastanak vanrednog događaja. Između ostalog, navodi se i izjava koju je dostavio brigadni general Predrag Bandić.

Nema nove istrage o helikopteru

Iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića je rečeno da predsednik kao vrhovni komandant Vojske neće pokretati novu istragu o padu helikoptera.

"Predsednik Nikoliće neće pokretati novu istragu nakon objavljenih izveštaja dve komisije o tom događaju, niti postoji razlog zbog čega bi on to radio, navodi se u odgovoru Predsednišva, prenosi dnevni list "Danas".

U izjavi generala Bandića stoji da je tog dana u 19.26 časova u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem dobio usmeni zahtev da razmotri mogućnost hitnog sanitetskog prevoženja helikopterom životno ugroženog deteta iz reona Ušća, a u čemu izveštava komandanta RViPVO i dobija sugestiju da pažljivo prouče meteorološku situaciju.

On potom navodi da je u toku razgovora sa Ministarstvom odbrane, dobio broj telefona osobe za kontakt na terenu.

- U neposrednom kontaktu sa vođom dežurne posade u sistemu TiS na aerodromu Batajnica, operativnim dežurnim 204. vbr, aerodromskom kontrolom letenja Batajnica, meteo službom Komande RViPVO i zamenikom komandanta 98. vbr, utvrđujem elemente meteorološke situacije na aerodromu poletanja, aerodromima Nikola Tesla i Morava i u reonu Ušća i Raške. Takođe, uveravam se u ispravnost vazduhoplova, osposobljenost, trenažu i spremnost posade helikoptera za izvršenje zadatka, napisao je Bandić.

Bandić da je u kontaktima sa zdravstvenim radnicima na terenu utvrdio stepen urgentnosti situacije prouzrokovane teškom zdravstvenom situacijom deteta i ograničenom količinom kiseonika.

Živak: Bandić je dobio izričito naređenje ministra odbrane

General-major Ranko Živak u pisanoj izjavi navodi da je ga je oko 19.40 časova na mobilni telefon pozvao general Bandić i izvestio da ga je zvao ministar odbrane sa zahtevom da se helikopterom evakuiše beba.

- Nisam imao podatke o trenutnim meteo uslovima jer sam bio kod kuće ali sam prateći sinoptičku situaciju za taj dan, prognozu za vikend i pogledu kroz prozor, znao da se radi o promenljivom vremenu i da to može biti ograničavajući faktor za izvršavanje navedenog zadatka. Zbog toga sam rekao da treba da sagledati stanje i prognozu. Razmenili smo još nekoliko informacija o hitnosti situacije... Pri čemu mi je Bandić rekao da ima izričitio naređenje ministra odbrane za navedeni zadatak, stoji u izjavio Živaka.

- Rekao sam mu da bi bilo dobro, ako se bude ponovo čuo sa ministrom ili licima iz njegove pratnje, da pošalju zahtev preko kabineta MO i OC SO sa raspoloživim podacima sa terena radi pripreme, dodaje se u izjavi.

On dodaje da je o meteorološkim uslovima za izvršenje zadatka i nemogućnosti sletanja u reonu Ušća izvestio ministra odbrane. Bandić u svojoj izjavi tvrdi da je vođa posade u dežurstvu u potpunosti bio osposobljen za izvršenje leta.

Takođe, Bandić ističe da su zvanično publikovani meteorološki podaci u trenutku donošenja odluke i poletanja bili jednaki ili povoljniji od meteo minimuma za helikopter i aerodrom.

- Pri tome su imali naznaku da se ne očekuje bitnija promena najmanje u naredna dva sata. Podatke o meteorološkoj situaciji sam uporedio i sa podacima sa kojima je raspolagao vođa posade, nakon čega smo procenili da postoje meteorološki uslovi za izvršenje zadatka, stoji u Bandićevoj pisanoj izjavi.

Brigadni general Bandić je u svojoj izjavi i napisao da ga je ministar Lončar lično obavestio da hoće da prisustvuje sletanju helikoptera.

- Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva, upućenog meni na službeni mobilni telefon, navodi se između ostalog u Bandićevoj pisanoj izjavi.

Diković razgovarao sa najodgovornijim starešinama Vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković danas je održao sastanak sa najodgovornijim starešinama Vojske.

Na sastanku je analizirano stanje reda, organizacije rada i službe, kao i funkcionisanje komandovanja u Vojsci Srbije.

Diković je održao sastanak sa komandantima operativnih sastava Vojske Srbije, načelnicima uprava i odeljenja Generalštaba, komandantima jedinica ranga brigade i samostalnih bataljona, direktorima i nacelnicima ustanova Vojske Srbije, kao i glavnim podoficirom vojske, kaže se u saopštenju.
Poslednji komentari
  • misho Vreme: 06.04.2015 20:31h

    TRAŽI RAZREŠENJE.............zbog zdravstvenih razloga

  • slava Vreme: 06.04.2015 21:33h

    ne brukajte pilote kad znate da si casno polozili svoje zivote. SRAM vas bilo

  • Rale Vreme: 07.04.2015 07:52h

    Sram vas bilo bagro. Slava poginulim herojima

  • mr Vreme: 07.04.2015 11:50h

    Zar je i Toma-diploma čuo za pad helikopterta?Čudno?

  • milojko Vreme: 07.04.2015 13:49h

    Ej,bre ljudi. Pa ovo ispade kao da lansiraju raketu na mesec. Ko je sve to koga pitao,od koga je šta tražio , ko je koga izvešatavo , tražio odobrenja, dozvole ,sve te forme. Da ti se smuči.Ovaj zvao ovoga,ovaj zvao onoga,ovaj znao,ovaj nije znao. Muka da te uhvati. Kako ih nije sada sramota. Neviđena bruka a sada se svi vade na poginule. Koje crne ostavke, pa onda će izvući iz džaka još neke gore. I tako u beksraj,,, sjaši kurta da uzjaši murta. Gde je to svetlo na kraju tunela Ko će ga znati i ko će ga pronaći.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP