Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ODBRANA TAJKUNA

Mišković: Kome sam ja naneo bola i zla?

Autor: Tanjug | 07.04.2015 - 12:51:00h | Komentara: 4

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković ponovo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu negirao da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća i da je utajio porez, tvrdeći da u njegovom slučaju "nema krivičnog dela i da nema poreza".

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: E. Čonkić

Detaljno izlaganje odbrane započeo je izvinjenjem sudu, tužilaštvu i advokatima zbog, kako je naveo, mogućnosti da će povisiti ton, jer je pod jakim emocionalim nabojem i pokušao da objasni da je proces protiv njega fiktivan.


"Ovakav odnos prema meni teško pada i mojoj porodici i Delti. Ja sam veoma nesrećan i utučen čovek. Kome sam ja naneo bola i zla... pa mi smo kompanija koja je ulagala i gradila od Vranja do Subotice", naveo je Mišković i zapitao da li su se ljudi koji su ga hapsili zapitali kako je njemu.


Tokom izlaganja odbrane rekao je da će ceo svoj slučaj izneti pred Vašingtonsku arbitražu, koja se bavi rešavanjem investicionih sporova.


"Obavestili smo Vladu Srbije da idemo na Vašingtonsku arbitražu, na žalost. Ali ćemo još sledeće nedelje sačekati našu Vladu i pravosuđe, da se sporna pitanja reše u zemlji, a ne da ovakve slučajeve rešava međunarodna zajednica", dodao je Mišković.


Mišković, koji je bio finansijski investitor putarskih preduzeća, optužen je da je iz njih izvlačio novac i protivpravno prisvojio 16 miliona evra, kao i da je utajio porez od oko 14 miliona evra.


Međutim, on je danas tvrdio da je kredit od 23 miliona evra njegova firma "Hemslejd" dala putarima 2005. godine, sa kamatom od tri odsto plus euribor.


"U to vreme kamate su bile 10 do 14 odsto, da smo hteli da izvlačimo novac tražili bi tolike kamate, a ne tri odsto", objasnio je Mišković.


"Pitaju zašto smo dali tako jeftin kredit, a posle kažu da smo izvlačili pare, pa neka se dogovore da li smo radili u korist ili na štetu putarskih preduzeća", napomenuo je vlasnik Delte.


On je naglasio da se obračunavanjem kamata nije bavio on kao predsednik Delte, već finansijski direktori i stučne službe.


Mišković smatra da je problem njegovog slučaja, kako je naveo, što tužioci i policajci imaju niske plate.


"Ali za to nije odgovoran Miroslav Mišković. Oni ovde vide da je Mišković zaradio 16 miliona evra, ali nije zaradio Mišković već kompanija", naveo je on ističući da je privatna imovina razdvojena od kompanijske imovine.


Navodeći da su PZP Niš 2007. godine imala dobit od 32 miliona evra, Mišković je rekao da su mogli da ih uzmu, jer im je zakon to dozvoljavao.


Međutim, on je ukazao da su kao finansijski investitori hteli da ulože, da "napumpaju kompaniju i da je prodaju što pre".


"To je politika Miroslava Miškovića", objasnio je vlasnik Delte, koji ima običaj da u ovom procesu o sebi govori u trećem licu.


Vlasnik Delte smatra da su kako je rekao, putarska preduzeća propala jer im država nije platila svoje dugove od oko 150 miliona evra.


On je, takođe, negirao da je izvršio krivično delo poreska utaja tvrdeći da poreza nema što su mu, kako je rekao, potvrdili i bivši direktor poreske uprave Ivan Simić koga će zvati da svedoči u procesu.


Takođe je nabrojao i druge dokaze koji treba da potvrde da poreza za koji se tereti nije ni bilo, a koje su njegovi advokati već dostavili sudu.


Mišković se, takođe, žalio sudu što je već dve i po godine bez pasoša, iako je dao najviše jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i što je, kako je naveo, zbog toga već propalo skoro milion evra.


Suđenje bi treblao da se nastavi sutra, kada će odbranu da iznese Miškovićev sin Marko.


Objedinjeno sudjenje vlasniku "Delta Holdinga" Miškovićima i još 14 okrivljenih za oštećenja putarskih preduzeća i kruševačke fabrike maziva FAM počelo je u februaru ispočetka.


Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Sršan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.


Na početku objedinjenog suđenja optuženi su se ponovo izjasnili o krivici pred novim sudskim većem, negirajući navode optužnice.


Protiv Miškovića i Đuraškovića kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.
Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.


Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.


Pušteni su da se brane sa slobode uz jemstva od više miliona evra, a pašosi su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Poslednji komentari
  • Гаврило Vreme: 07.04.2015 13:18h

    ТАКО ЈЕ МИШКО ЦАРЕ, САМО ИМ НЕ ДАЈ ПАРЕ. НЕКА ЦРКНУ ОВИ СУДСКИ ЈАРАНИ ШТО СУ ГОРИ НЕГО ДУШМАНИ.

  • Gavrilo Vreme: 07.04.2015 13:20h

    TAKO JE MISKO CARE, SAMO IM NE DAJ PARE !!!!! NEKA CRKNU OVI SUDSKI JARANI , STO SU GORI NEGO DUSMANI !

  • lor Vreme: 07.04.2015 13:42h

    pa kako kome si naneo zla.... koliko si ostao duzan mailim firmama koje nisi placao. Potrazivanja tih firmi je bilo oko 300 mio evra pa izracunaj koliko je to firmi x koliko porodica sa decom koje je ostalo na ulicu bez posla jer tvoji direktori nisu placali.......mozda si neinformisan ali sumljam -ipak si ti glumcina! bio sam nekoliko puta na razgovorima u tvojoj firmi i ogorcen otisao bahatoscu vasis radnika.

  • adam Vreme: 07.04.2015 13:49h

    potrazivanja.......je rec koju ti ocito ne razumes. da je razumes ne bi ostaovio 40.000 malih preduzeca da bankrotiraju jer im nisi plation na vreme. izracunaj koliko si porodica ojadio. Na srpskom se to zove ZLO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP