Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZBOG OPTUŽBI ZA ŠPIJUNAŽU

Momčilo Perišić pred sudom

Autor: Danas | 08.06.2015 - 22:23:00h | Komentara: 0

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilo Perišić, optužen za špijunažu, pojaviće se sutra u Višem sudu u Beogradu na pripremnom ročištu za suđenje, potvrdio je za Danas njegov branilac Novak Lukić.

Perišić na konferenciji za novinare

Momčilo Perišić | Foto: Andrej Isaković

S obzirom na to da je javnost isključena iz ovog dela postupka, Lukić nije mogao da precizira koju strategiju je pripremila odbrana.
- Biće zanimljivo i žao mi je što javnost neće biti uključena. Nadam se da će suđenje u daljem toku biti otvoreno za javnost. Sutra ćemo predložiti dokazni materijal za dalji postupak, rekao je Lukić.

Optužnica iz 2002. godine sumnjiči Perišića za navodnu špijunažu u korist SAD. U objedinjenom postupku optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca.
Lukić dodaje da je optužnica i dalje objedinjena za trojicu osumnjičenih.
Penzionisani general Perišić uhapšen je 14. marta 2002. u motelu Šarić na Ibarskoj magistrali nadomak Beograda. Kada je vojna policija došla po njega, davao je kovertu američkom diplomati Džonu Dejvidu Nejboru. Nejbor se tada pozvao na diplomatski imunitet, pa je izbegao hapšenje, ali je veoma brzo povučen iz diplomatske službe, i iz Srbije. Spekulisalo se da je ubrzo nakon toga poginuo u Mađarskoj, ali Perišićev advokat to nije mogao da potvrdi.
- I ja bih voleo da znam gde je i šta je sa njim. Po jednoj verziji, poginuo je u Mađarskoj, međutim, skoro se pojavila informacija da je još uvek živ - ističe Lukić.
Nakon povratka iz Haškog tribunala, gde je oslobođen optužbi za ratne zločine i genocid u Srebrenici 1995. godine, Momčilo Perišić je izjavio da će, ukoliko ponovo krene proces po optužbi za navodnu špijunažu, "dokazati da su mu optužbe namestile kolege iz DOS-a uz pomoć nekih stručnjaka koristeći se konstrukcijama i lažima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP