Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZORANA MIHAJLOVIĆ O IZVEŠTAJU

MUP istražuje remont vagona

Autor: Tanjug | 17.04.2015 - 12:01:00h | Komentara: 0

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pre četiri dana dobila izveštaj od Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa proneverom 65 miliona evra zbog remonta vagona i da je odmah uputila izveštaj Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Vagon u Nišu

Ilustracija | Foto: Konstantin Kamenov

- To jeste u nadležnosti MUP-a. Ponudila sam svaku vrstu saradnje ministastva onoga što mi možemo da znamo, ako išta znamo tu smo da odgovorimo. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao - rekla je minsitarka novinarima pred početak konferencije posvećene železničkoj infrastrukturi u regionu.

Mihajlović je rekla da je tužilašto od ministarstva koje vodi dobilo već nekoliko predmeta, kao što ima i predmete iz prethodnog ministarstva koje je vodila.
- Što se tiče bilo kakvih koruptivnih ili potencijalno koruptivnih radnji, ne samo onoga što kaže Savet za borbu protiv korupcije nego i onoga što gradjani, često čak i zaposleni u železnici, ili mi koji smo u ministarstvu primetimo da nije dobro, šalje se nadležnim organima - naglasila je ministarka.
Savet za borbu protiv korupcije je utvrdio da je u poslovima obnove šinskih vozila za potrebe Železnice Srbije naneta šteta budžetu od oko 65 miliona evra, zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza pet remontera.

Savet za borbu protiv korupcije ranije je saopštio da je analizirao obimnu dokumentaciju dobijenu od Železnice, Ministarstva privrede, Sektora budžetske inspekcije Ministarstva finansija, Fonda za razvoj i Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, koja se odnosi na obnovu šinskih vozila za potrebe Železnica Srbije.

Za nabavku i remont šinskih vozila u poslednjih 10 godina potrošeno je oko 10 milijardi dinara, ili oko 100 miliona evra.

Savet je pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014. godine, shodno zaključcima Vlade Srbije, kao i period od 2005. do 2008. godine odnosno Projekat opravke i modifikacije 1000 EAS vagona.

- Činjenica da se vozni park Železnice nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra. Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države", navedeno je u saopštenju Saveta.

Generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić izjavio je ranije danas da Železnice Srbije i aktuelno rukovodstvo podržavaju nadležne u utvrdjivanju zakonitosti rada te kompanije, podržavaju i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije i da je ta kompanija potpuno otvorena i spremna za saradnju sa svim državnim i istražnim organima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP