Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STRAŠNO

Naveo lični žiro-račun za donacije za poplavljene

Autor: 021.rs | 29.05.2014 - 11:24:00h | Komentara: 0

Jevrejska opština u Novom Sadu optužila je člana Memorijalnog društva "Racija 1942" Aleksandra Veljića za krivično delo prevare, jer je preko interneta poslao apel za pomoć Jevrejima ugroženim u poplavama u Srbiji, navodeći svoj lični žiro-račun.

Pre nedelju dana se na internetu pojavio poziv stranim donatorima da pomognu "novosadskim Jevrejima koji su pogođeni poplavama", iako Novi Sad nije bio ugrožen.
Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi rekao je za regionalnu televizija N1 da je neumesno tražiti pomoć u ime onih koji nisu bili ni ugroženi poplavama. "Da je bilo Jevreja u Novom Sadu koji su pogođeni poplavama, Jevrejska opština bi im prva pomogla. Međutim, činjenica je da nijedan čovek u Novom Sadu nije bio direktno ugrožen", rekao je Levi. On je dodao da je Veljić u poziv stavio svoj privatni žiro-račun.
Veljić je odbacio optužbe da je pokušao da profitira u vanrednoj situaciji, ali je potvrdio da je na internetu objavio apel koji su drugi preneli i dalje ga širili. "Tačno je da sam 'okačio' svoj lični žiro-račun, ali ja drugi nemam. Sva pomoć će biti slikana i javno objavljena", rekao je Veljić.
Predsednik društva "Racija 1942" Milan Radomir rekao je da Veljić jeste član tog udruženja, ali se "pasivizirao" poslednjih više od godinu dana i osnovao svoje udruženje. "Nemamo mi ništa sa njegovim aktivnostima", rekao je Radomir za Betu.
Jedan od pokretača novosadske inicijative za kontrolu trošenja donacija za ugrožene od poplava, Aleksandar Šujica rekao je da su upravo ovakve situacije razlog pokretanja građanskog nadzora raspodele pomoći. "Sada je budnost građana od izuzetne važnosti, jer vanredne situacije rađaju i vanredne mogućnosti za zloupotrebe", ukazao je Šujica.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da komentariše dosadašnja iskustva policije s pokušajima zloupotrebe poplave. Za krivično delo prevare do 1,5 miliona dinara zaprećena je kazna do pet godina zatvora, a veće iznose i do deset godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP