Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRAVOSNAŽNO OSUĐENI

Navijačima Partizana uslovna kazna!

Autor: B92 | 08.10.2013 - 13:58:00h | Komentara: 1

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio na višemesečne uslovne kazne zatvora trojicu navijača "Partizana" zbog ugožavanja sigurnosti Brankice Stanković.

U blaženom stanju: Brankica Stanković

Brankica Stanković | Foto: Vesna Lalić

Tom odlukom sud je delimično potvrdio presudu iz jula prošle godine Prvog osnovnog suda u Beogradu, pošto je ukinuo drugi deo presude, kojom su trojica navijača bila osudjena za nasilničko ponašanje i naložio da im se suđenje ponovi.

Pravosnažnom presudom vodja navijačke grupe "Šedous" Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Za isto delo Milanu Guduriću potvrđena je kazna od godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Oni su osudjeni jer su pretećim skandiranjem ugozili sigurnost Stankovićeve i pretili joj smrću uzvikujući parolu "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" sa južne tribine stadiona Partizana.

U tom periodu Insajder je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih klubova, pa i sportskog društva „Partizan".

Ukinut je deo presude kojom je zbog nasilnickog ponašanja Dragan Djurdević bio osudjen na 10 meseci zatvora, uslovno četiri godine, Nemanja Odalović na 10 meseci, uslovno tri godine, a Nemanja Bogdanović na šest meseci, uslovno pet godina.

Po nalaženju Apelacionog suda taj deo presude je ukinut jer je prvostepeni sud propustio da jasno i precizno odredi radnje okrivljenih i njima prouzrokovanu posledicu, čime je ucinio bitnu povredu odredaba krivicnog postupka.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se izmedju ostalog navodi da se osnovano žalbom branioca Nemanje Bogdanovića navodi da u ovom krivičnom postupku nije utvrdjeno da je Bogdanović značajnije ugrozio spokojstvo gradjana, "jer nema dokaza da su neki gradjani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo".

Brankica Stanković

Značajnije ugrožavanje spokojstva gradjana kao posledica (krivičnog dela nasilničkog ponašanja) mora u presudi biti opisano i do njega se mora doći u stvarnosti, pri čemu gradjani, čije bi spokojstvo bilo značajnije ugroženo u smislu posledica tog krivičnog dela, nisu oni gradani prema kojima je upravljena radnja izvršenja krivičnog dela(Brankica Stanković), ukazao je Apelacioni sud.

"To bi morala biti treća lica, koja su se uznemirila radnjom osećanja lične i imovinske nesigurnosti, u većoj meri, po intenzitetu nespokojstva i po broju gradjana čije je spokojstvo značajnije ugroženo", navodi se u obrazloženju odluke.

Postupak protiv jednog od voda navijacke grupe Partizana "Alktaraz" Miloša Radosavljevica Kimija bio je razdvojen od ovog jer je bio u bekstvu, ali je u medjuvremenu pravosnažno 16 meseci zatvora, a kaznu je izdržao u pritvoru i od aprila je na slobodi.

Prvi osnovni sud je pre dve godine, pred početak sudenja, odbacio optužnicu i oslobodio navijače optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke televizije B92 jer je, prema obrazloženju sudije optužnicu podneo neovlašćeni tužilac.

Taj sudija je smatrao da u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krvičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede koje se goni po privatnoj tužbi. Tu odluku ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da im se sudi.

Poslednji komentari
  • milovan Vreme: 08.10.2013 18:27h

    J.... smradovi upropastili ste zivot BRANKICI. Pokolenja neka vam pate, eto koliko je moja dusa uz STANKICU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP