Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

KAKO IZGLEDA TREŽNJENJE U PRITVORU

Neki plaču, neki pevaju

Autor: Blic | 29.03.2015 - 22:03:00h | Komentara: 0

Hiljade pijanih već su se treznili u ćelijama na Bulevaru despota Stefana - od bivših i sadašnjih političara do nadobudnih tinejdžera.

Tinejdžer preterao sa alkoholom

Neki imaju više od 1,2 promila alkohola u krvi | Foto: Profimedia.rs

Osam ćelija u policijskoj stanici vikendom primi i po 100 pijanih vozača, onih kojima je nivo alkohola u krvi preko 1,2 promila. S obzirom na to da se uglavnom radi o ljudima koji nisu ranije pritvarani, novi „smeštaj“ ih brzo surovo suoči sa posledicama njihovog pijanstva.

- Prvo im oduzimamo svaki predmet kojem sebi ili drugima mogu da nanesu povredu: kaiš, pertle, ključeve... Nikome nije svejedno kada ostane sam u mraku, pa neki dobiju napad panike od zatvorenog prostora, zbog čega često zovemo Hitnu pomoć. Ponašaju se različito: jedni ulaze veseli, naručujući kafanske hitove, drugi odmah zahrču, treći su agresivni, vređaju, psuju, neki plaču... Trudimo se da u svakoj ćeliji bude po jedna osoba, ali nekad ih je i više: u tim situacijama, ili nastaje neprijatna tišina, ili dođe do srdačnog zbližavanja, priča Mladen Ostojić, pomoćnik načelnika dežurne službe u Policijskoj upravi Beograd.

Ostojić objašnjava da su sve ćelije standardizovane, i da je briga o pritvoreniku, obližanje na svakih 10 do 15 minuta i ispunjavanje sitnijih prohteva (deblje ćebe, čaša vode...), na nivou. Začudo, dame, čiji broj u treznilištvu raste s godinama, zahtevnije su, tvrdoglavije i agresivnije od muških pritvorenika.


Dvanaest sati je minimum koji pritvorenik provede u ćeliji. U sobici ima tek drvenu klupu, toalet čučavac, odvojen niskim zidićem od ostatka ćelije, prozorsko okno prekriveno šipkama; kamera za audio-vizuelni nadzor i teška gvozdena vrata sa malim otvorom. Na pomenutoj klupi - za spavanje izrazito neudobnoj - urezana su brojna imena.

A ko je zapravo prosečni pritvorenik treznilištva?


- Nema pravila. Imali smo i ozniljnih ljudi koji se vraćaju sa slava i proslava, i estradnih zvezda, i bivših i sadašnjih političara, i uglednih privrednika. Najviše nas brinu najmlađi, tinejdžeri koji su tek počeli da voze. Za njih je boravak u pritvoru skoro avantura, često ne žele da im roditelji saznaju gde se nalaze pa pozivaju prijatelje, to im, valjda, podiže reputaciju u očima društva. Ne shvataju da će im glupost koju su napravili večno ostati upisana u dosijeu, koji će sutra možda proveravati njihov poslodavac, objašnjava Ostojić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP