Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

APELACIONI SUD ODLUČIO

Nema ponavljanja suđenja za ubistvo Brisa Tatona

Autor: Tanjug | 29.04.2015 - 16:08:00h | Komentara: 0

Apelacioni sud u Beogradu saopstio je danas da je pravosnažno odbio zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenjih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, u septembru 2009. godine.

Bris Taton

Bris Taton

Zahtev za ponavljanje postupka, koji je pravosnažno okončan u oktobru 2011, podneli su 31. agvusta 2012. branioci dvojice osuđenih na višegodišnje kazne zatvora Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće.


Ovom odlukom Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu za odbijanje ponavljanje postupka i odbio žalbe branilaca, čime je stavio tačku na taj slučaj.


U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se složio sa zaključkom iz prvostepenog rešenja da novopredloženi dokazi ne predstavljaju dokaze na osnovu kojih se krivični postupak može ponoviti.


"Verzija kritičnog događaja prema kojoj je pokojni Bris Taton skočio sa platoa Obilićevog venca u ogradjeni prostor, između garaže i stepeništa koje iz Ulice maršala Birjuzova vode na plato Obilićevog venca, isključena je nakon detaljnog razmatranja tokom prvostepenog i drugostepenog postupka", navodi se u obrazloženju odluke.

Bris Taton nekoliko sati pred smrt

Bris Taton nekoliko sati pred smrt

 
Na ovaj način je okončano je odlučivanje o dozvoljenosti ponavljanja krivičnog postupka, koji je započelo pre više dve i po godine, koliko je trajala pravna diskusija i prepiska između njih Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.


Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Đorđe Prelić

Đorđe Prelić


Branioci okrivljenih su predlagali saslušanje svedoka koji su nisu saslušavani tokom suđenja, a to su radnik obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragan Crepulja, koji je navodno Tatonu prvi prišao nakon pada preko zida, podigao ga i prislonio uza zid, a drugi svedok je Svetlana Bubanja koja je prva zvala Hitnu pomoć.


Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.


Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.


Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Advokat Slobodan Ružić, zastupnik Tatonovih, „siguran da sud neće prihvatiti zahtev odbrane za ponavljanje postupka“

Roditelji Brisa Tatona

 
Prvooptuženi u tom slučaju Đorđe Prelić prošlog leta je posle višegodišnjeg bekstva izručen iz Španije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. On, međutim, ima pravo da traži da mu se suđenje ponovi, jer je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora.


Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.


Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepenita i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.


Tatonu su nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.


Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP