Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PORUŠENI I ZAPALJENI SPOMENICI

Nepoznati počinioci, oskrnavili dva srpska groblja na Kosovu

Autor: Tanjug | 20.02.2015 - 10:19:00h | Komentara: 0

Srpsko pravoslavno groblje u selu Kruševac, koje se nalazi na oko sedam kilometara od Obilića u pravcu Kosova Polja, kao i groblje u selu Donji Livoč nadomak Gnjilana, nepoznati napadači su oskrnavili, prethodnih dana.

Groblje

Groblje | Foto: Blic

Spomenici na groblju u Kruševcu su porušeni i zapaljeni, saopštila je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve.

Naime, prethodno je na pravoslavne spomenike bacano smeće i razne otpadne sirovine kao što su plastika i guma i naknadno je sve to zapaljeno.

Na fotografijama koje poseduje Eparhija raško-prizrenska i na osnovu izveštaja sveštenika sa terena vidi se da su spomenici u potpunosti uništeni.

Povodom ovog najnovijeg skrnavljenja groblja u selu Kruševac Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriju osudu uz duboko žaljenje što se nastavlja skrnavljenje srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

Oskrnjavljeno je i pravoslavno groblje u selu Donji Livoč nadomak Gnjilana, gde su nepoznati počinioci oskrnavili i raskopali grob Gradimira Milosavljevića sahranjenog još 1998. godine, javila je RTV Puls.

Na tom groblju svi nadgrobni spomenici su porušeni još 1999. godine nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosmet, a groblje je potpuno napušteno i zaraslo u korov.

Ismet Hašani, portparol Kosovske policije za gnjilanski region, kaže da su upoznati sa slučajem i da su u saradnji sa javnim tužiocem pokrenuta istraga, prenosi RTV Puls.

Hašani kaže da se očekuje da uviđaj izvrši patolog iz Prištine, nakon čega će se više znati šta je sve uzeto od pokojnog, dodajući da se radi "o niskim motivima".
Inače, u Donjem Livoču do 1999. godine živelo je 15 srpskih porodica sa oko stotinak članova. Danas u selu žive samo Albanci.

Sve srpske kuće su porušene a za taj zločin još niko nije odgovarao, prenosi RTV Puls.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP