Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ISPITIVANJE DARKA ŠARIĆA

"Nisam izvršio nijedno krivično delo, koje mi se stavlja na teret po optužnici"

Autor: Blic.rs | 25.02.2015 - 14:51:00h | Komentara: 0

Darko Šarić počeo je danas sa izvođenjem svoje odbrane za optužbe da je organizovao šverc 5,7 tona kokaina i najavio da će odgovarati na sva pitanja.

Darko Šarić

Darko Šarić | Foto: Oliver Bunić

- Nisam izvršio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret po optužnici. Optužnica je apstraktna i nema konkretne detalje koji mene terete. Izvršio sam uvid u dokumentaciju, naročito one koji se tiču mene i posebno izjave svedoka, s njihovog unakrsnog ispitivanja - rekao je optuženi narko-bos.

Šarić je počeo nesmetano izlaganje svoje odbrane u 9:55, a najavio je još juče da će odgovarati na pitanja svih učesnika u postupku nakon što bude izneo svoju odbranu. Prema njegovim rečima, u prvom delu je dao siže, a zatim će preći na detalje odbrane.

Mene predstavljaju kao najveće zlo Srbije, a sebe kao najveće pravednike koji se bore protiv zla. Trebalo je još samo da optužim ljude iz sveta politike, pre svega mislim na Crnu Goru - rekao je Šarić.


Osim toga, on je rekao da mu je "bivša vlast u Srbiji obezbedila negativan publicitet".

- Evo izdali su knjigu o meni, a sudski proces nije ni završen - rekao je Šarić.

Jako je teško braniti se kad mi se na teret stavlja sve i svašta. Ovo suđenje ne može biti fer i pošteno kada su se u njega uključili političari, mediji, analitičari, psiholozi, u ovom slučaju i astrolozi. Svi oni nam sude, a vi ste tu samo formalno - rekao je Šarić sudskom veću.


On je naveo da su optužbe protiv njega napisane na osnovu izjava svedoka saradnika Nebojše Joksovića i Draška Vukovića, tvrdeći da su govorili neistine i da će on sa svojim braniocima i dokazati uz pomoć materijalnih dokaza.


Pored ostalog, za svog brata od tetke Željka Vujanovića, koji je treći na optužnici, Šarić je rekao da jednostavno nije mogao da ga angažuje za bilo šta, a ne za kokain, jer "nema kapaciteta za to".


- Željko je moj brat. On nema mozga za kriminalne poslove. I vi ste videli njegov kapacitet. Vodio sam ga na razne sastanke u Beogradu, a on je spavao na njima. Jedine papire koje je on meni mogao da donese su u vezi kazina u Kragujevcu - rekao je Šarić.


Bekstvo iz danskog zatvora

On tvrdi da ga svedok saradnik Draško Vuković nikada u životu nije video, i da je ceo njegov iskaz izmišljen da bi mogao da se oslobodi raznih optužbi koje je imao u stranim državama.

Šarić je tražio da ga suoče s Vukovićem, navodeći da nije istinita priča da je pobegao iz danskog zatvora i da ima dokaze za to. Vuković je, prema Šarićevim rečima, pristao da svedoči da bi mu "svi ti pustupci bili sređeni".


- Vi se pitate kakve veze ima njegovo bekstvo iz danskog zatvora, ali videćete kada me suočite da je sve izmislio u vezi mene i da se nikad nismo videli. Nije tačna priča o tome da m je prišao i tražio novac. Ne znam da li mi je nekad čestiao Novu godinu, jer meni mnogo ljudi u kafani prilazi da mi čest Novu godinu - rekao je Šarić.


Šarić je prošle godine na suđenju u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Šarić je dodao da je Joksović pozajmio od njega 7 miliona evra.


- Joksović je bio genije da mi izvuče najviše novca. Političari su se utrkivali da me optuže za sve, a on je računao da sam mrtav i hteo je da izvuče svoju imovinu u koju sam ulagao novac. Tužilaštvo mu je omogućilo da rasproda svu imovinu dok je svedok saradnik - rekao je Šarić.


Slučaj "kombi"

On je navodio kako je sa Joksovićem imao zajedničke poslove izgradnje stanova u Beogradu, od Dedinja do Dobanovaca, kao i kupovinu štamparije.

- Evo da vidite kako je Joksović bio mizeran u prevarama. Radi se o kombiju koji je policija zaplenila u Lapovu. Joksović je organizovao svog brata i još jednog da ukradu taj kombi, pa su ga prodavali jednima i drugima, a policija je taj kombi pronašla u TV Pink. To vam pričam jer je proverljivo, novinari mogu da provere - rekao je Šarić.

Šarić je rekao da ostavlja sudu i javnosti da proceni da li je ovo politička optužnica.

- Bila je nenormalna mržnja bivšeg režima prema rukovodstvu Crne Gore i nudili su mi da svedočim protiv njih. Kasnije je bila ponuda da svedočim protiv Dačića, a poslednje je bilo da dobijem 10 godina zatvora. Sve je to bilo preko posrednika. Pokušavali su da mi unište porodicu, a posebno su mi napadali brata Duška (Šarića, prim. nov.) - rekao je Šarić na kraju iznošenja odbrane i dodao da je spreman da odgovara na pitanja.

Šarić se setio da je zaboravio da kaže nešto za svedoka saradnika Draška Vukovića, pa je dodao da se ovaj svedok navodno sastao s Mikijem Rakićem, tadašnjim šefom kabineta predsednika Srbije, mesec dana pre nego što se predao.

- Meni je ovo odvratno što pričam ali to je bilo tako. Oni su se dogovarali kako da satru Darka Šarića - rekao je Šarić.

Šarić je tokom izlaganja pričao nepovezano, ali nije pokazivao nerovzou, nego je to njegov način govora.


Unakrsno ispitivanje: Pa ovo je Srbija, kakvi papiri!

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić počeo je unakrsno da ispituje Šarića. Na pitanje da li je u njegovom prisustvu iko pričao o trgovini kokainom, Šarić je odgovorio:


- Nije niko, a i da je ste ja bih izašao, ne bih to slušao.


Tužilac se zatim raspitivao o novcu koji je Šarić navodno dao svedoku saradniku Joksoviću.

- Sedam miliona evra nije 7 dinara, imate li neke papire o tome? - pitao je tužilac.

Šarić je ovako odgovorio:

- Pa ovo je Srbija, kakvi papiri!

Tužioca je zanimalo šta je Šarić radio 90-ih i čime se bavio. Rekao je da je trgovao naftom, cementom i cigaretama, kao i da je držao poker aparate, ali je napomeno da je to "sve bilo legalno".


"Imao sam malu fabriku u Češkoj"


Rekao je da je 5 godina živeo u Holandiji i da je često odlazio u Francusku. Na pitanje od čega je živeo tamo, rekao je da je imao "malu fabriku u Češkoj", ali da se uglavnom izdržavao od poker aparata.


Šarić je rekao da je u Srbiju došao 2000. godine i da je tada s Joksovićem otvorio pekaru u kojoj je radila Šarićeva bivša žena Nataša. Ta pekara je propala, kao i još jedna pekara posle toga. Više puta je ponavljao da Joksović laže.


Tužilac je Šarića ispitao za još neke optužene u zemlji i inostranstvu, osumnjičene za trgovinu kokainom, da li ih poznaje, što je Šarić potvrdio, ali da nije znao čime se bave. Jedino je za Marijana Borovića znao da je u Belgiji pravosnažno oslobođen za trgovinu kokainom.


Potvrdio je sarađivao sa Draganom Tošićem, koji je u Sloveniji optužen kao predvodnik ogranka Šarićevog klana.


- Imali smo zajedničke poslove oko građevine i imali smo lokale u zakupu, ali neću da kažem koje da mu ne oduzmu - rekao je Šarić.


Šarić o Miškoviću i Subotiću

U jednom trenutku tokom odbrane, Šarić je spomenuo i vlasnika Delte Miroslava Miškovića.

- Ovde se svašta dešavalo. Evo, Mišklović je nudio 44 miliona Nebojši (Jestroviću, prim.nov) za Štampu. Neću to da vam pričam, zvučaće kao teorija zavere. S tim u vezi pomagao sam jednom čoveku, koji ovde ima proces, znate vi ko je to, neću sada da ga imenujem - rekao je Šarić, verovatno aludirajući na Stanka Subotića Caneta.


Tužilac je zatim pitao Šarića: "Šta vas vezuje s Crnom Gorom pada možete da svedočite?"


- U vezu me dovode poznanstva s nekim biznismenima koji su bliski vlastima - rekao je Šarić.


Sudija morao da viče na Šarićeve advokate

Odgovarajući na pitanja tužioca, Šarić je rekao da je u trenutku zaplene droge u vodama Urugvaja 15. 10 2009. godine bio na aerodromu u Podgorici, odakle je leteo u Ženevu.


- A zašto niste dolazili od tada do januara, kada je podneta kriv prijava protiv vas u Srbiji? - pitao je tužilac.


- Hteli su da me spale kao vešticu, nisam ja lud! - rekao je Šarić i potvrdio da su mnogi govorili da ga prate i prisluškuju.


Na pitanje tužioca, on je potvrdio da je s bratom Duškom komentarisao Zakon o oduzimamnju imovine i da je moguće da je rekao da je donet samo zbog njega.


Dodao je da su neki državni funkcioneri davali razne izjave o njemu

- Tako je Slobodan Homen rekao za mene da sam oprao milijardu evra - rekao je Šarić.


Advokati su često protestovali zbog pitanja tužioca, pa je sudija Siniša Petrović morao da viče ne njih da ne bi više dobacivali.


Sa Radulovićem sam imao razgovore za "mleko u prahu iz Amerike"

Na pitanje tužioca u vezi sa Rodoljubom Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana, Šarić je rekao:

- Kad bi neko Miši pokazao koakin, on bi pobegao u Somaliju i tamo pocrneo od muke. Imali smo razne poslovne planove, ali se nisu ostvarili zbog problema. Kupio sam na njegovu preporuku dva stana u Majamiju, a imali smo razgovore za mleko u prahu iz Amerike - rekao je Šarić.

On je potvrdio da ga je s Raudolovićem upoznao Dragan Dudić Fric, koji je od Radulovića kupio diskoteku.

Šarić je rekao da zna da je Radulović bio vlasnik nekih brodova, ali da ne zna kojih ali da ne zan šta je radio s tim brodoivma.


Prema optužnici, Radulović je Šariću obezbedio brodove za transport kokaina.

Na jučerašnjem suđenju pročitane su presude o priznanju krivice u kojima devetorica osuđenih priznaje da su pripadnici klana i da su učestvovali u krijumčarenju kokaina. Šarić je juče i zatražio da sasluša dojučerašnje saradnike.

- Tačno je da njih niko nije tukao. Ali tražim da pozovete sve koji su potpisali sporazum sa tužilaštvom - rekao je Šarić.

Osvrćući se na primedbu zamenika tužioca Saše Ivanića da na optuženičkoj klupi sede neki koji su hteli da sklope sporazum sa tužilaštvom, rekao je:


- Moj brat Željko (Vujanović) odmah bi pristao jer mu je dosta svega - rekao je Šarić.


Predao sam se poštenim policajcima za razliku od onog Milovića

Na pitanje tužioca gde se predao, Šarić je odgovorio u Dominikanskoj Republici posle pregovora njegovog advokata Bačevića.

"Pa kome ste se predali", upitao je tužilac, "Pa policliji", odogovorio je Šarić, "Kojoj policiji?", dodao je na njegovu konstataciju tužilac.

- Poštenim policajcima za razliku od onog Rodoljuba Milovića (doskorašnjeg načelinka Kriminalističke policije).

Šarić je rekao da nije imao nikakve kontakte sa pravosudnim i policijskim organima Dominikanske republike.

- Nisam se sa nisakim ništa dogovarao osim da imam fer suđenje – rekao je Šarić i dodao ljutito: "Pa što me ništa ne pitate o akciji Balkanski ratnik?"

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP