Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STRAVIČNO!

Nisu verovali da je
dete zlostavljano!

Autor: Tanjug | 04.04.2013 - 11:53:00h | Komentara: 5

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je danas da novobeogradsko odeljenje Gradskog centra za socijalni rad i policijski službenici Policijske uprave Beograd nisu adekvatno reagovali na prijavu majke maloletnog deteta o seksualnom zlostavljanju njenog sina 2012. godine.

dd

Nisu verovali majci da je dete zlostavljano!| Ilustracija: Shutterstock

Zaštitnik građana preporučio je Gradskom centru za socijalni rad i PU Beograd da utvrde pojedinačne odgovornosti stručnih radnika i policijskih službenika ovlašćenih za rad sa decom koji su postupali u konkretnom slučaju.
On je Gradskom centru za socijalni rad preporučio da izvrši procenu stanja i potreba deteta i sačini plan zaštite za dete i preduzmu mere kako bi se obezbedilo pravilno postupanje organa u budućnosti, dok je PU Beograd preporučio da sačini izveštaj o tome da li su i kako tokom 2012. policijski službenici postupali u svim slučajevima sumnje, odnosno saznanja o seksualnom zlostavljanju dece i dostavi ga Zaštitniku građana.


Kako se navodi u obrazloženju preporuke, službenici novobeogradskog odeljenja GCSR, nakon prijave majke o seksualnoj zloupotrebi njenog deteta, nisu sproveli nijednu aktivnost usmerenu ka proceni stanja, potreba i rizika za dete, utvrđivanja činjenica koje se odnose na sumnju na seksualno zlostavljanje deteta, niti su ostvarili saradnju sa nadležnom policijskom stanicom i zdravstvenom ustanovom, već su majku uputili da se obrati policiji i lekaru i time "delegirali sopstvene dužnosti na roditelja i dete žrtvu".
Posebno je istaknuto da su stručni radnici majci deteta ponudili smeštaj za dete u sigurnoj kući, iako se to ne čini po izboru majke, već na osnovu procene.


"Ovakvo postupanje dovodi u pitanje kompetencije i stručnost stručnih radnika konkretnog odeljenja GCSR i sposobnost tog organa starateljstva da odgovori na zahtevne slučajeve kakvi su seksualno zlostavljanje dece i drugi oblici teškog nasilja prema deci", navodi se u razlozima preporuke.


Kako se dodaje, i pored sopstvenih procena o teškoj situaciji porodice i saznanja o seksualnom zlostavljanju deteta, novobeogradsko odeljenje GCSR je nastavilo da "prevaljuje sopstvene obaveze" na majku kada je reč o izdavanju zdravstvene knjižice, savetodavnom radu, saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i tako dalje. Zaštitnik gradjana je ocenio da policijski službenici PU Beograd nisu u skladu sa svojim obavezama obavestili nadležni centar za socijalni rad da je dete bilo izloženo seksualnoj zloupotrebi.
"Naprotiv, oni su 'utvrdili' da je dete niskog kalendarskog uzrasta u više navrata 'dobrovoljno' pristajalo na seksualni odnos", navodi se u saopštenju Zaštitnika gradjana.


On je podsetio da je seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje dece jedan od najtežih oblika nasilja nad decom, da zahteva neodložan i hitan odgovor državnih organa i da nema dobrovoljnosti, niti pristanka na seksualni čin kada je reč o deci niskog kalendarskog uzrasta, koja ne mogu da shvate značaj onoga na šta pristaju.

Poslednji komentari
  • Ofelija Vreme: 04.04.2013 15:28h

    Strašno ali meni je poznata situacija sa nbg centrom za socijallno.Bila sam žrtva porodičnog nasilja i obatila sam im se za pomoć,nisu mi poverovali u ono što sam im pričala sve dok se sam naslilnik nije nehatom ili idejom da umanji delo izlaprdao da me je "samo" gurao po trosedu.Srećom tužilac i policija su reagovali.To je skup(nbg centar za socijalno)žena koje samo otaljavaju posao,nije ih briga za žrtve.Teško mi je ali mogu da ih razumem da ih nije briga za odrasle koji su zlostavljani na bilo koji način ali za zlostavljano dete nikako.Sram ih bilo!!!

  • amer Vreme: 04.04.2013 15:42h

    u srbiji niko nista ne zna,niko nije obucen niti skolovan za posao koji obavlja, niti iko ima volju da svoj posao obavlja strucno I savesno, treba sev njih otpustiti I dovesti skolovane I obucene ljude na radon mesto inace ako se ovako nastavi srpski narod ce da nestane za 20 ak godina

  • malena Vreme: 05.04.2013 08:03h

    Potpuno se slazem, mislim da nema osobe koja je bilo kad u zivotu dosla u situaciju da zatrazi pomoc centra za socijalni rad, ali... Zam,islite samo kakvi strucnjaci i obuceni radnici rade u unutrasnjosti, recimo u Sapcu. Ja sam se na moju veliku zalost obratila njima, po mestu prebivalista sam morala, i dobila takve odgovore, i napismeno, da mi se zivot smucio. Sve je bilo po sistemu, copi/paste, samo su izmenili ime, godine zivota maloletnih cerki su pogresno racunali. Same devojcice su shvatile da je to nepismeno napisano, o tendencioznom, ne zelim da komentarisem, ali odluka je doneta. Takva odluka je imala za posledicu ponavljanje u skoli, totalni raspad moje dece, ali, staratelj koji je odredjen s njihove strane je idealan. Dakle, iz ove i ovakve zemllje u kojoj kao strucnjaci rade takvi, a rade treba bezati.

  • Verica Vreme: 05.04.2013 09:02h

    Posao koji rade je veoma zahtevan potrebna je istrajnost u borbi da se sačuva bezbednost i život dece i zlostavljanih osoba !!!!!!! Po mom misljenju morali bi da odgovoaraju KRIVICNO kao SAUČESNICI jer nisu reagovali na dobijen poziv adekvatno !! MONSTRUMI !!!

  • dragan Vreme: 05.04.2013 11:11h

    Bio sam u tom skupu žena koje pominje gospođa Ofelija. Zaista bi ga trebalo rasturiti. Državi se mnogo više isplati da otvori kafić i zaposli ih tamo. Nisu one za taj posao!! Opet, šta radi i ta dršava, kontroliše li ih neko? Samo privatne tužbe po imenu i prezimenu službenika mogu nešto da promene!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP