Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZABORAVILI JE I RODITELJI I DRŽAVA

O nestaloj Ivani niko nije brinuo!

Autor: R. Kantar - E. Sadiku | 23.08.2014 - 18:50:00h | Komentara: 2

Ivana Podraščić (14) iz Beograda, nestala 29. jula, već godinama se zbog svog problematičnog ponašanja nalazi na evidenciji centra za socijalni rad, saznaje “Alo!”. Međutim, iako je ta institucija bila u obavezi da nadzire, edukuje i zaštiti dete, Ivana je prepuštena ulici i sumnjivom društvu, što je na kraju dovelo do toga da pre mesec dana ponovo pobegne od kuće i tada joj se gubi svaki trag.

Nema je već skoro mesec dana: Ivana Podraščić

Nema je već skoro mesec dana: Ivana Podraščić

 - Mala Ivana se već nekoliko godina nalazi na evidenciji centra za socijalni rad. Centar je upoznat s tim da je u više navrata bežala od kuće, da se viđala sa problematičnim društvom i da je pravila raznorazne ekscese - navodi za naš list dobro upućeni izvor, koji nije mogao da odgovori na pitanje zašto onda ta institucija nije ništa preduzela da spreči ponovni nestanak deteta. Mala Ivana je, kako je njena majka otkrila, u više navrata bežala od kuće i normalno je bilo da se ne javi pet, šest dana, pa stoga ni policija nije odmah obaveštena o nestanku ovog deteta. 

- Ivana je imala veliko društvo. Stalno je izlazila. Volela je da popije i da izaziva nevolje. Volela je da se iz čista mira svađa sa ljudima u prevozu. Ponekad je bila histerična, pričala je da je njeni smaraju i da želi da se ubije, ali verujem da je to govorila samo da bi privukla pažnju - priča jedan od njenih prijatelja.

Misli da joj se ćerka zaljubila: Nada Podraščić

Misli da joj se ćerka zaljubila: Nada Podraščić | Foto: Rajko Ristić

 Na pitanja kako je moguće da je ovo dete, iako pod nadzorom centra, u više navrata bežalo i šta je tačno centar uradio po tom pitanju ni juče nismo mogli da dobijemo odgovor.

- U slučajevima kada centar ima saznanja o maloletniku koji beži od kuće u obavezi je da štiti interese svakog deteta i preduzme mere iz oblasti porodično-pravne zaštite, a to znači da se vrši  procena potreba deteta i stanja u kojem se trenutno nalazi, procena rizika, procenjuju se kapaciteti roditelja, motivacija, psihološki i vaspitni uslovi za vršenje roditeljskog prava i u skladu sa tim procenama preduzimaju se mere u nadležnosti centra - poručuju za naš list u centru za socijalni rad, dodajući da “nakon sprovedenog postupka procene ugroženosti i stepena rizika po bezbednost deteta organ starteljstva ima mogućnost da dete privremeno izmesti iz porodice i paralelno s tim pokrene odgovarajući postupak pred sudom”. U centru su poručili i da ta institucija ima mogućnost da preduzme i preventivni nadzor. Međutim, jedino što nisu odgovorili bilo je šta je konkretno urađeno u slučaju male Ivane i zašto mere koje su preduzeli nisu urodile plodom.
- U cilju zaštite najboljih interesa deteta, kao i po zakonu, javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima i GCSR je u obavezi da čuva poverljivost ličnih podataka i informacija o korisnicima - naveli su u toj instituciji.

Porodica se ne brine

Ivana je nestala 29. jula, ali je njen nestanak otac prijavio tek 9. avgusta. On je u prijavi naveo da sa njom nema kontakt od 3. avgusta. Inače, očeva reakcija na nestanak ćerke bila je, u najmanju ruku, čudna. Naime, on je pretio medijima tužbom ako se objavi priča o njenom nestanku, a sam je rekao da će se Ivana vratiti kako je i otišla i da on ima još dece o kojoj treba da brine. Majka Nada rekla je za “Alo!” da je Ivana i ranije odlazila od kuće i da misli da se devojčica zaljubila (?!). 

Psiholog: Zabrinjava što se
Ivana tako dugo nije javila

Klinički psiholog Milan Kostić kaže da je bekstvo od kuće obeležje krize tokom perioda odrastanja i da je često pokazatelj disfunkcionalnosti porodice.
- Najčešće deca u tinejdžerskom dobu pobegnu od kuće na 2-3 dana, a roditeljima se jave do nedelju dana. Tako da je zabrinjavajuće to što se Ivana nije javila tako dugo. Deca iz disfunkcionalnih porodica često postanu žrtve kriminalnih organizacija koje ih mogu uvesti čak i u maloletničku prostituciju. Nemar i nezainteresovanost roditelja mogu dovesti do toga da se dete oseća nevoljenim i da toplinu pokušava da pronađe u drugim ljudima, pa ponekad i u onim sa sumnjivim karakterima - objašnjava Kostić.

Poslednji komentari
  • bordzija Vreme: 23.08.2014 19:13h

    Nepotrebno je tražiti krivca za malu Ivanu kada je on poznat, to su njeni roditelji. Bez razlike što oni imaju još troje dece, pogrešilo se u njenom vaspitanju. Roditelji su već odustali od nje, a sovijalni rad je zakasnio. Ona je već okusila sve vidove slobode koji nemaju veze sa detinjstvom i sada mogu jedino da je izoluju zatvaranjem u neku ustanovu i da bude pod nadzorom. Ako to urade, sačuvat će je od onih koji je koriste, ali će ona biti ogorčena zatvaranje, Svakako je bolje da je se izoluje i da se dobrano poradi na njenoj edukaciji, a ko to mora ?

  • marko Vreme: 24.08.2014 11:33h

    Tu treba cvrsta ruka......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP