Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVAKOGA DANA U SRBIJI ČETIRI OSOBE DIGNU RUKU NA SEBE

O samoubistvu razmišlja čak 10.000 mladih!

Autor: A. E. | 31.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Aleksandra P. (29), koja se ubila skokom sa trećeg sprata u Studentskom gradu, samo je poslednji poznati slučaj samoubistva mlade osobe u Srbiji. Ono što se ne zna, jeste da svakoga dana u Srbiji četiri osobe pokušaju da dignu ruku na sebe i da su među njima sve češće mladi između 15-30 godina.

Crne statistike pokazuju da se  u poslednjih pet godina broj suicida mlađih osoba gotovo učetvorostručio

Crne statistike pokazuju da se u poslednjih pet godina broj suicida mlađih osoba gotovo učetvorostručio | Foto: Miloš Perić

Godišnje se registruje između 90 i 110 samoubistava mlađih ljudi, a prema broju poziva koje prime telefonska savetovališta za prevenciju suicida, više od 10.000 njih razmišlja da sebi oduzme život!


Samoubistva su kod nas na drugom mestu uzroka prerane smrti. Crne statistike pokazuju da se poslednjih pet godina broj suicida mladih ljudi gotovo učetvorostručio. Da je situacija alarmantna, upozorava i psiholog Zlatko Nikolić.

- Osobe koje imaju suicidne namere veruju da se samo njima određene stvari dešavaju, tragično shvataju stvari i misle da je najbolje sve to prekinuti. Razlozi su razni, ponekad naizgled beznačajni, pa i trivijalni, ali osobi u pitanju jesu od bitne važnosti.
To su takozvana egoistična samoubistva na koja se odlučuju kako bi bol prestala, ne shvatajući da nanosimo bol svojim bližnjima. Emotivne drame, čest osećaj bezperspektivnosti ili neprihvatanja, rušenje partnerskih ili porodičnih veza i posebno usamljenost, mogu da izazovu beznađe i ulazak u začarani krug crnih misli da je živeti dalje nemoguće. Svaki pokušaj ili slučaj samoubistva je, po mom mišljenju, alarmantan, a ovako veliki broj samo govori o stanju našeg društva i da nešto mora pod hitno da se menja - objašnjava naš sagovornik, dodajući da je pažnja i podrška najbližih i okoline u ovim slučajevima najznačajnija.

- Važno je prepoznati već prve znake takve namere i staviti do znanja da imaju nekog ko će ih pažljivo saslušati i ukazati na puteve kojim nisu išli. Problem koji imaju nikako ne treba potcenjivati, a njihovo stanje treba uzeti za ozbiljno. U slučaju i najmanje sumnje u suicidne namere, roditelji i prijatelji ne smeju oklevati da razgovaraju sa osobom koja ima suicidne misli, i otkriti šta je uzrok svemu tome. Njihovi problemi mogu izgledati banalno, ali je za njih to nepremostiva prepreka - zaključuje Nikolić.
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 31.07.2014 09:28h

    Sekte -Sekte-Sekte ! Cela Srbija protiv sektaša !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP