Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! OTKRIVA

Obustavljen postupak protiv Kenetove ćerke!

Autor: Ekipa Alo! | 30.09.2013 - 07:56:00h | Komentara: 9

Angelina Savatijević (29), ćerka Radosava Savatijevića Keneta, bivšeg člana Upravnog odbora EPS-a optuženog za višemilionske malverzacije u Rudarskom basenu „Kolubara“, neće odgovarati za utaju poreza jer je krivični postupak koji je protiv nje vođen obustavljen u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 31. avgusta prošle godine zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, ekskluzivno otkriva „Alo!“.

Vlasnik imanja u Vreocima „vrednog“ tri miliona evra: Radoslav Savatijević Kene

Radosav  Savatijević Kene pritvoren je 11. septembra kao nekadašnji član UO „Kolubare“, zajedno sa bivšim direktorom „Kolubare“ i još petoricom osumnjičenih za malverzacije prilikom otkupa Kenetovog zemljišta i imovine za
potrebe „Kolubare“ | Foto: A. Dimitrijević

 

Angelina Savatijević neće
odgovarati za utaju poreza u
porodičnom preduzeću
„Beoogrev” u iznosu od
825.934 dinara jer je nakon
šest godina odugovlačenja
proces protiv nje zastareo

Osim protiv Savatijevićeve, koja je kao direktor bila odgovorna za zakonito poslovanje porodičnog preduzeća „Beoogrev“ d. o. o., postupak je obustavljen i protiv njenog pomagača Radovana Pelea (35), direktora preduzeća „Grey rock“ d. o. o. iz Novog Sada.

U obrazloženju rešenja o obustavi krivičnog postupka, u koje su novinari našeg lista imali uvid, piše da je krivični postupak protiv optuženih Savatijevićeve i Pelea obustavljen zbog proteklog zakonom propisanog vremena za zastarevanje dela.
„Dana 31. 8. 2012. godine nastupila je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za krivično delo poreske utaje iz člana 229 stav 1 KZ RS, koje je okrivljenima stavljeno na teret“, piše u rešenju Prvog osnovnog suda.

- Od dana kada je postojala sumnja da su Kenetova ćerka i njen pomagač izvršili krivično delo poreske utaje do dana obustave postupka proteklo je tačno šest godina. To je dva puta više od propisane kazne iz krivičnog dela koje je njima stavljeno na teret. Prema našem zakonu o krivičnom postupku, stvoreni su svi formalni uslovi da se taj predmet arhivira bez presude. Zato treba postaviti pitanje odgovornosti onih koji su vešto odugovlačili postupak - kaže izvor „Alo!“ iz MUP-a koji je detaljno upoznat sa ovim slučajem.

Kolubara

Oštećena za milione evra: „Kolubara“

 

Sudije zanemele

Nadležni u Prvom osnovnom sudu do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja „Alo!“ u vezi sa razlozima koji su doveli do zastarevanja postupka protiv Angeline Savatijević.

„Alo!“ je uspeo da dođe do optužnog predloga koji je 4. septembra 2008. godine tadašnje Četvrto opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo protiv Angeline Savatijević i Radovana Pelea zbog krivičnog dela poreske utaje, odnosno pomaganja u poreskoj utaji. Prema navodima tužioca, Savatijevićeva, u nameri da potpuno izbegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, u periodu od 31. 7. 2006. do 31. 8. 2006. godine kao direktor preduzeća „Beoogrev“ nije prijavljivala istinite podatke, čime je izbegla plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 825.934,73 dinara. Ona je, kako tvrdi tužilaštvo, u poslovnim knjigama firme „Beoogrev“ lažno prikazala pružanje usluga od preduzeća „Grey rock“ iz Novog Sada i neosnovano iskoristila 358.375 dinara kao prethodni porez, suprotno Zakonu o PDV-u, da bi potom za fiktivne usluge izvršila uplatu 2.350.000 dinara. Tužilac dalje navodi da je ovu sumu drugoptuženi Radovan Pele, direktor firme “Grey rock”, podigao sa računa i vratio Angelini, koja je novac „koristila za lične potrebe“ i pritom izbegla plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 467.460,15 dinara. Gotovinu sa računa svoje firme koju je predao Savatijevićevoj drugooptuženi je navodno podigao za „otkup poljoprivrednih proizvoda“.

Kenetov „Beoogrev” i pred Specijalnim sudom
Inače, preduzeće „Beoogrev“ Radosava Savatijevića, čiji je trenutno formalni vlasnik njegov sin Aleksandar, pominje se i u postupku pred Specijalnim sudom po optužnici koja je u aprilu prošle godine podignuta protiv 28 osoba u aferi „Kolubara“. Optužnica tereti Savatijevića da je preko svojih preduzeća „Pam-ek“, „Beoogrev“, „Aleksandar K&J“ i „Beokran sistem“ iz „Kolubare“ za korišćenje mehanizacije „isisao“ skoro 224 miliona dinara.

Poslednji komentari
  • jo Vreme: 30.09.2013 15:36h

    ih sto je sladaaaaakkkkk...prava milina za oci..bljuc....mora de je i visok, pogotovo kad stane na novcanik pun pokradenih para...bljuc, bljuc,...uhh mogu jos nesto da kazem, ali malo mi se bljuc..bljuc...bljuc....

  • pera Vreme: 30.09.2013 16:53h

    ko stoji iza ovih lopurda, da sam ja neko, sve te sudske predmete bih dao stranim sudovima, jeftinije bi bilo, sta mislite koliko je kostao ovaj sudski postupak, koji se vodio sest godina, troskovi dnevnice, vreme, plate, ukradene pare itd.. ova nova vlast hapsi i dize optuznice, ali ko je do sada pravosnazno osudjen.... osim karleuse

  • md Vreme: 30.09.2013 17:21h

    kako se kezi u facu kvazi drzavi

  • nedjo Vreme: 30.09.2013 18:05h

    simpatican gospodin

  • DB Vreme: 30.09.2013 18:22h

    jao cim vidim ove cifre odmah mi je muka...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP