Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

GODIŠNJICA

Od zločina u Štrpcima prošle 22 godine!

Autor: | 27.02.2015 - 18:29:00h | Komentara: 1

Zločin u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i jednog Hrvata, dogodio se pre 22 godine, 27. februara 1993. godine .

Železnička stanica u Štrpcima

Železnička stanica u Štrpcima | Foto: Wikipedia

Tokom suđenja Nebojši Ranisavljeviću pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, 27. februara 1993. zaustavila voz i iz njega izvela 18 Muslimana i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo.

U sali lokalne osnovne škole su ih pretresli, opljačkali i pretukli, a nakon toga su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jedno selo u okolini Višegrada, gde su ih "u garaži jedne kuće likvidirali Milan Lukić i Boban Indjić".
Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.
Od 19 ubijenih do danas su pronadjeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Chorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.
Povodom godišnice zločina predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je danas da je najava podizanja optužnice za zločin u Štrpcima dokaz da zločini te vrste ne zastarevaju, te da on veruje da će to dovesti i do otkrivanja nalogodavaca iz redova tadašnjih vlasti, kao i da svakoga ko je učestvovao u zločinu protiv gradjana Srbije mora stići pravda.
Tužilaštvo je, naime, danas saopštilo da je zavrilo istrani postupak protiv pet osoba osumjičenih u predmetu "trpci" te da će na osnovu prikupljenih dokaza narednih dana podići optunicu.
Tužilaštvo je saopštilo i da se, u skladu s nalogom tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, istražni postupak u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić na osnovu sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Zajednički istrani tim je godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao vie od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optunice, a akcijom dva tuilatva 5. decembra 2014. uhapeno je ukupno 15 osumnjičenih osoba - pripadnika VRS i paravojne formacije "Osvetnici", pet na teritoriji Republike Srbije i deset na teritoriji BiH.
Postupak u slučaju "trpci" primer je efikasne saradnje dva tuilatva na osnovu Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu gde se zločin, njegove rtve i svedoci nalaze na području dve drave, navodi se još u saoptenju Tužilaštva.
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 27.02.2015 20:00h

    Svaki ovakav slučaj da se pod hitno reši i zločinci osude jer, u moralnom smislu, nema na napred dok su ovakve mrlje i tegovi prošlosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP