Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NEMA NOVOG SUĐENJA

Odbijen zahtev za ponavljanje postupka u slučaju Taton!

Autor: Tanjug | 24.10.2013 - 15:40:00h | Komentara: 2

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenjih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz.

Bris Taton

Bris Taton

Krivično vanpretresno veće suda odluku je donelo postupajući po primedbama Apelacionog suda i proverilo činjenice i pribavilo dokaze na koje se branioci osuđenih pozivaju u zahtevu za ponavljanje postupka, zatim dokaze koje je tužilaštvo predložio u odgovoru na zahtev i obavilo izviđajne radnje, saopštio je danas Viši sud.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Prethodno je u dva navrata Viši sud odbacivao ovaj zahtev kao nedozvoljen, ali je po nalogu Apelacionog suda, ipak, sproveo određene izviđajne radnje.
Sud smatra da pribavljeni i izvedeni dokazi, odnosno iskazi svedoka Dragana Crepulje i Svetlane Bubanja, kao i transkript razgovora zavedenog kod Gradskog zavoda za Hitnu medicinsku pomoć, nisu dokazi koji su takvog kvaliteta i značaja da bi sami za sebe ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima, mogli dovesti do odbijanja optužbe ili oslobađanja od optužbe ili do osude po blažem krivičnom zakonu.

To pre svega imajući u vidu dokaze izvedene tokom pravnosnažno okončanog krivičnog postupka - nalaz i mišljenje komisije sudskih veštaka koja je obavila trasološko - medicinsko veštačenje i iskaze svedoka, u njihovoj međusobnoj povezanosti sa ostalim izvedenim dokazima, koji su detaljno analizirani kako od strane prvostepenog, tako i od strane drugostepenog suda i na osnovu kojih je činjenično stanje u potpunosti i nesumnjivo utvrđeno, navodi se u saopštenju.

Iskazi svedoka Crepulje i Bubanje po oceni suda ne dovode u sumnju pravilnost činjeničnog stanja utvrđenog u pređašnjem pravnosnažno okončanom krivičnom postupku, odnosno verodostojnost već izvedenih dokaza, naglašava sud.

Bubanja, koja je poznata i kao Bucka - frizerka poznate pevačice Svetlane Ražnatović i Crepulja, letos su dali iskaz krivičnom vanpretresnom veću suda u okviru izviđajnih radnji koje je Apelacioni sud naložio da se sprovedu, jer su neophodne za odlučivanje o zahtevu za ponavljanje pravosnažno okončanog postupka, koji su podneli branioci osuđenih.
Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta 2012. zahtev za ponavljanje postupka, uz iskaze tih svedoka koji do nisu bili korišćeni kao dokaz u slučaju Taton.
Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora. Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.
Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.
Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osudjenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje. Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Poslednji komentari
  • Jole Vreme: 24.10.2013 20:02h

    Odlična vest. Neka ubice trunu u zatvoru i ovo neka svima bude nauk da se ne priključuju hordama huligana.

  • gavrilovic Vreme: 26.10.2013 10:38h

    Malo su dobile ove bedne kukavice.Frizerki zelim da prezivi ono sto su preziveli Tatonovi.Ovakvi blate Srbiju,ovakvi joj kaljaju obraz ! Frizerka,stidi se!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP