Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ISTRAGA ZBOG PREBIJANJA DETETA

Odgovaraće i autor snimka?

Autor: | 30.05.2014 - 08:46:00h | Komentara: 4

Zbog skandaloznog video-snimka na kome se vidi kako S. Ž. B., profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, bije svog tada dvoipogodišnjeg sina M. B., krivično bi mogao da odgovara i onaj ko je taj film postavio na društvenu mrežu „Jutjub“, kažu za „Alo!“ u beogradskoj Palati pravde.

 Zlostavljanje deteta snimak

Snimak osvanuo na „Jutjubu“ pod nazivom „SOS stop nasilju“

„Postavljanjem snimka na kojem je objavljeno i ime dečakove majke počinjeno je više krivičnih dela. I za to neko treba da odgovara. Istražni organi će se takođe baviti i ovim pitanjem, jer su ugrožena prava deteta“, rečeno nam je u sudu.

Podsetimo, reč je o snimku sa sigurnosnih kamera koje je u porodičnom stanu postavio S. B., sada već bivši suprug profesorke. Snimak je na društvenoj mreži, pod nazivom „SOS stop nasilju“, osvanuo u 21. februara ove godine. Dosad ga je videlo skoro 660.000 ljudi, a majka dečaka kaže da je izmontiran kako bi ona bila diskreditovana kao roditelj. Ovaj slučaj ponovo razmatra Treće tužilaštvo u Beogradu kako bi se videlo da li ima elemenata krivične odgovornosti majke i da li je bilo propusta nadležnih službi prilikom dodele starateljstva nad detetom majci.

Ukoliko Tužilaštvo ponovo pokrene krivični postupak protiv S. Ž. B. zbog fizičkog nasilja nad maloletnim sinom, prema proceduri, sud bi trebalo da odluči o tome šta će biti sa mališanom, da li će ostati sa majkom ili će izmeniti pravosnažnu odluku o vršenju roditeljskog prava, kažu u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Zlostavljanje deteta snimak

- Organ starateljstva svojom odlukom može oduzeti dete od roditelja ili lica kod koga se dete nalazi, samo u slučaju da konstatuje da je dete aktuelno ugroženo, odnosno da mu je u trenutku donošenja takvog, formalno-pravnog akta neposredno ugrožen život, zdravlje i egzistencija maloletnog deteta - objašnjavaju u ovom Ministarstvu.

Advokat Vera Bojović Đurović kaže da nadležni Centar za socijalni rad prethodno daje mišljenje o tome da se donese privremeno ili trajno rešenje o izricanju mere zaštite zlostavljanog člana porodice, a konačnu reč donosi sud.

- Ukoliko jedan roditelj nije podoban, dete može biti dodeljeno na staranje drugom ili u krajnjem slučaju biti dato u hraniteljsku porodicu, ako se utvrdi da je to u najboljem interesu deteta - pojašnjava Vera Bojović Đurović.E. A.
Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 30.05.2014 09:22h

    Tesko je doneti konacan sud !Kod koga je danas dete? Da li je Centar za socijalni rad konstantno pratio dete do danasnjeg dana? Zasto je ponovo pusten snimak? I naravno,nikako ne zobici oca!

  • Milan Vreme: 30.05.2014 10:15h

    PA kako treba da vaspitava dete to je pre par godina bilo normalno zato su i deca to jes ljdi izrasli u normalne osobe danas deca delikventi narkomani treba ih lomiti sto je normalno vaspitanje.

  • nina Vreme: 30.05.2014 18:04h

    K oliko ima danas dece koja su pripala majci a dete je ne interesuje pa dete od 6 godina tuku i majka i baba a socijalnu sluzbu to ne interesuje cak ne pozovu ni decijeg psihologa da porazgovara sa detetom. Ali nas sistem je uvek bio naopak i to sto smo potpisali povelju o prava deci se ne postuje niti ih interesuje,to je mrtvo slovo na papiru

  • Mrmot Vreme: 31.05.2014 13:54h

    U "državi" Srbiji vam je tako,ko ukaže na problem,postaje problem...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP