Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PROCES

Odložena presuda Simoviću, naloženo saslušanje Bojovića

Autor: Tanjug | 20.05.2013 - 10:51:00h | Komentara: 0

Specijalni sud u Beogradu odložio je danas na neodređeno vreme izricanje presude pripadniku "zemunskog klana" Aleksandru Simoviću zbog optužbi da je bezobzirno ubio svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka 2006.godine i odlučio da tim povodom sasluša Luku Bojovića i Vladimira Milisavljevića.

Bojović i Milisavljević trebalo bi sa svedoče o umešanosti Sretka Kalinića u ubistvo Vukojevića.

Luka Bojović

Luka Bojović | Foto: FoNet / EPA

Oni se nalaze u ekstradicionom pritvoru u Španiji i čekaju izručenje Srbiji, ali pošto se protiv njih i u Madridu vode krivični postupci, datum njihovog izručenja ne čini se da će biti u skorije vreme.

Specijalni sud je zato saopštio da će naknadno odlučiti kako će saslušati Bojovića i Milisavljevića, da li će to uraditi video linkom ili nekim drugim vidom medjunarodne pravne pomoći.

Simović tvrdi da je Vukojevića ubio Sretko Kalinić, dok je Kalinić optužio njega.

Bojović je navodno stao na čelo "zemunskog klana" posle smrti Dušana Spasojevića i pružao utočište i pomoć odbeglim pripadnicima te grupe nakon ubistva premijera Zorana Đindjića.

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević | Foto: MUP Srbije


Simović je optužen za teško ubistvo iz osvete i koristoljublja, jer je Vukojević, koji je bio šef obezbedjenja vodje "zemunskog klana"
Spasojevića, posle ubistva premijera Đinđića, pristao da saradjuje sa tužilaštvom i dobio status svedoka-saradnika u procesu za taj atentat, kao i u procesu protiv "zemunskog klana".

Njegovo svedočenje je dovelo do otkrivanja i dokazivanja krivičnih dela koja su počinili pripadnici zemunske grupe, ali je izazvalo i motiv za njihovu osvetu, smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv njega.

Simoviću je suđenje održano u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora iz bezbednosnih razloga, a on je doveden iz požarevačkog zatvora "Zabela" gde izdržava višedecenijske kazne zbog devet ubistava i tri otmice koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića.

On je tokom sudjenja negirao krivično delo i za tu likvidaciju optužio Kalinića, takođe pripadnika "zemunskog klana".

Simović je optužen i zbog skrivanja oružja u stanu na Novom Beogradu, u kome se krio tokom višegodišnjeg bekstva.

On je tokom suđenja priznao da je skrivao oružje, ali je tvrdio da nije bilo njegovo, već, sada pokojnog, Zorana Povića Pove, koji je nastradao prilikom likvidacije Vukojevića.

U stanu u kome je uhapšen Simović pronađeni su revolver "Smit i Veson", automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za "magnum" 357 kojim je izvršeno ubistvo Vukojevića.

Vukojević je status saradnika dobio 2003, ali je kasnije došao u sukob s Jedinicom MUP-a Srbije za zaštitu svedoka, posle čega je izašao iz programa zaštite.

Prema optužnici, Simović, koji je u to vreme bio u bekstvu, zajedno sa Povićem Povom i više NN lica, sačekao je Vukojevića ispred kuće u Zemunu u ulici Dragana Rakića 16.
Oni su ga savladali, ubacili u kola i odvezli na auto put Beograd-Šid, gde mu je Aleksandar Simović zadao više udaraca tupim predmetom u glavu, a potom pucao u njega iz "magnuma" kalibra 357 mm i pogodio ga u predelu glave grudi i vrata.

Mrtvog Vukojevića je zapalio i njegovo telo ostavio pored puta. Prilikom te otmice i komešanja u automobilu, Pović je ranjen, ali su ga ostali prevezli u Urgentni centar gde je preminuo.

Aleksandar Simović je mladji brat Miloša Simovića koji je uhapšen u junu 2010. posle sedam godina bekstva.

Aleksandar je uhapšen 25. novembra 2006. godine u stanu u ulici Milentija Popovića 35 u Novom Beogradu. Sa njim je tada bila supruga Zorana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP