Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZAMERKA

Ombudsman: Vlada rekla kosovskim Srbima
da daju otkaz sa poslova, pa ih ostavila na cedilu

Autor: | 09.01.2013 - 15:50:00h | Komentara: 1

Zaštitnik građana uputio je mišljenje vladi u kome je naglašeno da su državni organi nezakonito postupili prema građanima Srbije na teritoriji Kosova i Metohije kada su od njih tražili da napuste posao u lokalnim organima privremenih institucija KiM, uz obećanje da će biti zaposleni u institucijama Srbije, a što se ni posle više od četiri godine nije desilo.

Zaštitnik je istakao da, imajući na umu moralnu obavezu koja je stvorena nekorektnim postupanjem, Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i drugih državnih organa, na sve zakonite načine, a bez daljeg odlaganja, treba da pomogne u zapošljavanju građana koji su, slušajući poziv predstavnika vlasti, ostali bez posla.
"Vlada Srbije, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, nezakonito su i nekorektno postupili prema građanima Srbije na teritoriji KiM kada su od njih tražili da napuste posao u lokalnim organima privremenih institucija koje su pod kontrolom Prištine uz obećanje da će, u skladu sa zaključcima vlade, biti zaposleni u državnim institucijama, što se ni posle više od četiri godine nije desilo", naglašeno je u mišljenju koje je objavljeno na sajtu ombudsmana.

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice | Foto: Beta

Takvim postupcima građani su suštinski lišeni prava na rad što, kako je navedeno, u životnim okolnostima, posebno na Kosovu i Metohiji, znači razliku između dostojanstvenog života i ruba egzistencije.
Zaštitniku građana se obratila grupa građana i radnika iz Gnjilana i Štrpca, a u vezi nepostupanja tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju u postupku preuzimanja zaposlenih iz privremenih institucija lokalnih samouprava na KiM.
U pritužbi grupe 10 radnika iz Gnjilana se ističe da je pritužiocima povređeno pravo na rad zbog toga što su, postupajući po nalogu načelnika za Kosovsko - pomoravski okrug da u roku od dva dana napuste rad u Privremenim institucijama KiM, raskinuli radni odnos, ali da shodno Zaključcima Vlade Srbije nisu preuzeti u državne organe što im je obećano.
Kako je navedeno, oni su takođe istakli da je nalog načelnika kosovsko-pomoravskog okruga kasnije povučen o čemu nije bila obaveštena grupa radnika koja je već dala otkaz.
Pritužbom A. A. iz Štrpca, ukazano je na identičan problem 25 radnika iz Štrpca.
U mišljenju je istaknuto da Zaštitnik građana nije utvrđivao propust u postupku kontrole već je dao mišljenje uveren da je država posebno nekorektno postupila prema svojim građanima i da su državni organi dužni da, bez obzira na personalne i organizacione promene koje su se u međuvremenu desile, u najvećoj mogućoj meri isprave greške svojih predhodnika.
 
Poslednji komentari
  • saskom Vreme: 09.01.2013 17:36h

    Sramota za drzavu Srbiju sto je igrajuci na kartu patriotizma terala ljude da napuste svoje poslove nakon jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova i Metohije, a potom ih (vec peta godina) jednostavno zaboravila, ostavila ih na ulici. Treba te ljude sto pre zaposliti i retroaktivno isplatiti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP