Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SLUČAJ "DECEDRA"

Optuženi lekari traže novo veštačenje smrti Jelice Radović (19)!

Autor: I. Milićević | 31.03.2015 - 13:37:00h | Komentara: 1

U nastavku suđenje optuženim lekarima i direktorki privatne klinike "Decedra", optuženim za nesavesno lečenje Jelice Radović (19), koja je preminula nakon rutinske operacije čukljeva 2006, nastavljeno je danas saslušanjem veštaka anesteziologa dr Radmile Kolak.

Deca

Jelica Radović (19)

Dr Kolak je ostala pri svojim ranijim mišljenjima iznetim u nalazu četvoročlane komisije sudsko-medicinskih veštaka koja je ispitivala smrt Jelice Radović, još 2007. godine.

Doktorka Kolak svedočila je na osnovu podataka koje je tim veštaka dobio od suda i na osnovnu prikupljene dokumentacije iz klinike "Decedra", Urgentnog centra gde je devojka preminula, kao i Kliničkog centra Srbije gde je obavljena obdukcija. Ona je ostala pri svom nalazu da su tokom postoperativne nege pacijenta načinjeni brojni propusti, i da su lekari koji su bili zaduženi za mladu pacijentkinju morali ranije da reaguju na pogoršanje njenog zdravstvenog stanja.

- Ne znam ko je trebalo da prati njeno stanje posle operacije pošto nisam upoznata sa funkcionisanjem privatne klinike “Decedra”, ali to je morao da čini lekar, a ne medicinske sestre i tehničari. Svi lekari koji su učestvovali u operativno-anesteziološkom zbrinjavanju pacijenta morali su da se okupe i zajednički reše problem. Oni su morali da posumnjaju na osnovu simptoma da postoperativni tok ne ide uobičajeno i da prepoznaju razvoj dramatično teškog stanja pacijentkinje - rekla je doktorka Kolak.

Advokati odbrane zahtevali su od veštaka da decidirano navede na osnovu koje dokumentacije je iznela svoje mišljenje u nalazu, ali je ona navela da je od veštačenja prošlo punih sedam godina i da se ne seća svih dokumenata.

- Komisija je je radila zajednički, iako je svako od nas bio zadužen za određenu materiju, odnosno specijalnost. Stojim iza svega što je napisano, jer smo do tih zaključka došli na osnovu dokumentacije koja nam je bila na raspolganju. Ne možete očekivati od mene da se posle svih ovih godina tačno setim svih detalja - kazala je dr Kolak, ostajući pri navodima da su načinjeni propusti u lečenju i bolničkom zbrinjavanju Jelice Radović.

Nezadovoljna činjenicom da veštak nije mogla precizno da odgovara na njihova pitanja, koja su po njihovom mišljenju od presudne važnosti za odbranu lekara,  advokati odbrane su predložili da se formira nova sudsko-medicinska komisija koja će nakon skoro devet godina od smrti Jelice Radović, obaviti novo veštačenje.

O ovom predlogu odlučivaće predsedavajuća sudija, koja je nakon saslušnja veštaka odložila pretres za 29. april.

U sudnici su danas bili i roditelji pokojne Jelice, koji su ovakav potez odbrane okarakterisali kao još jedan pokušaj opstrukcije ovog postupka, koji od pokretanja istrage bezmalo traje devet godina.

Optužnica Prvog osnovnog tužilaštva tereti lekare Slavka Tomića, Miodraga Stanojevića i Oliveru Jeremić, kao i direktorku klinike "Decedra" Svetlanu Sremčević da su postupali nesavesno i  počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Ranijom prvostepenom presudom troje lekara je osuđeno na 15 meseci zatvora i dvogodišnju zabranu rada u struci, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud u ujulu 2013 i naložio ponovno suđenje.

Poslednji komentari
  • marina Vreme: 01.04.2015 02:50h

    Koliko godina treba da prođe da bi se utvrdilo da se od operacija čukljeva umire onda kada lekari ne rade svoj posao kako treba?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP