Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SPECIJALNI SUD TRAŽIO DOPUNU ISTRAGE O UBISTVU SLAVKA ĆURUVIJE

Optužnica na doradi!

Autor: M. D. | 25.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Specijalni sud u Beogradu vratio je na dopunu istrage optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti, okrivljenih za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Slavko Ćuruvija

Slavko Ćuruvija | Foto: Dalibor Danilović

- Krivično vanpretresno veće naložilo je Tužilaštvu za organizovani kriminal da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stvari u tom predmetu. Sud je usvojio prigovore koje su branioci istakli u odgovoru na optužnicu, podignutu početkom juna ove godine - rekla je advokat Zora Dobričanin Nikodinović.


Ona je dodala da je Apelacioni sud takođe usvojio žalbu odbrane na rešenje kojim je Milanu Radonjiću i Ratku Romiću produžen pritvor i naložio Specijalnom sudu da ponovi razmotri razloge za produženje pritvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. juna optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog sumnje da su 11. aprila 1999. godine “iz niskih pobuda” ubili novinara i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruviju. Optuženi su tadašnji načelnik Resora DB-a Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Oni su optuženi za krivično delo teško ubistvo. Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Radonjić i Romić

Radonjić i Romić | Foto: Rajko Ristić


Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica. Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.
Radonjić i Romić su u pritvoru od hapšenja 13. januara 2014. godine. Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Dosije optuženih

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku im je ponovljeno sudjenje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP