Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

HAŠKI TRIBUNAL

Oslobođeni Stanišić i Simatović

Autor: RTS - Tanjug | 30.05.2013 - 17:50:00h | Komentara: 2

Haški tribunal oslobodio Jovicu Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbednosti i njegovog pomoćnika Franka Simatovića - Frenkija. Oni su bili optuženi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH 1991-1995. godine. Prema poslednjim informacijama iz Haga, Stanišić i Simatović sutra stižu u Srbiju vladinim avionom.

Jovica Stanišić

Jovica Stanišić

Haški tribunal oslobodio je bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića - Frenkija optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine. Odluci Sudskog veća usprotivila se jedino sudija Mišel Pikar.

Veće je naložilo da Simatović i Stanišić budu pušteni na slobodu iz pritvorske jedinice u Sheveningenu čim budu završene odgovarajuće pripreme. Veće nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatovič odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Franko Simatović

Franko Simatović

Veće nije moglo da zaključi da je Stanišić služio kao "kanal veze" između Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milana Martića, koji su, kako se navodi, bili glavni organizatori udruženog zločinačkog poduhvata. Većina članova veća ustanovila je da se Stanišić i Simatović ne mogu okarakterisati kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu. Sa izuzetkom u Doboju i Bosanskom Šamcu, veće nije zaključilo da je Jedinica za specijalne operacije (JSO) počinila zločine u svojim operacijama. Većina članova Veća, uz suprotno mišljenje Pikarove, smatra da doprinos optuženih operacijama JSO u Doboju i Bosanskom Šamcu nije bila dovoljna da bi se mogla okarakterisati kao pomaganje i podržavanje činjenja zločina.

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica je teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila. Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora. Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojici su izjavila da nisu krivi.

Datum nadomak  ruke: Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Vladimir Lukić

Dačić pozdravio oslobađajuću presudu Stanišiću

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozdravio je presudu Haškog tribunala, kojom su danas Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni po svim tačkama optužnice haškog tužilaštva za zločine u BiH.

- Ovakva presuda je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje i obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu - navodi se u pisanoj izjavi premijera.


Tribunal je presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale,

progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 31.05.2013 05:37h

    Nazovimo to uspjeh ili pobjeda,ali sud u Hague ne poznaje pravdu.Sta je Sa stradanjem srpskog naroda?Pojela maca,ovaj sud je sramota kako presudjuje I oslobadja zlocince and Srbima.Svako dobro ako nisu krivi,nego izgleda general zalozen I ispade najveci zlocinac.puno je bilo stradanja,a da li ce NATO odgovarati sto je koristio uranium osiromaseni toboze gadjajuci vojne objecte?

  • ana Vreme: 31.05.2013 07:25h

    Procitajte malo web federacije Bosne,pa Oni samo sto ne umro sto su ova dvojica oslobodjeni.Bilo je puno stradanja I na srpskpoj strani,za mnoge zlocine niko ne odgovara,ali oni koji su ubijali starice,nemogu mirno spavati.Gdje je tu Pravda?Uostalom rat je bio prljav I ne mozemo optuzivati ,a pogotovu ne generalno samo jedan narod.Oni najbolje znaju koliko su cisti,Bog je najbolji svjedok.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP