Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

"LEKALIZACIJA SRBIJE"

Osnovano udruženje koje se bori za legalizaciju kanabisa!

Autor: E.A. | 18.01.2015 - 12:49:00h | Komentara: 0

U beogradskom “Mikseru” održana je osnivačka skupština Udruženja “Lekalizacija Srbije” koje se bori za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i promenu zakonske regulative u toj oblasti.

marihuana trava

Za predsednika Udruženja izabran je novinar i urednik “Naših novina” Antonije Kovačević, a za dva potpredsednika Dr.Milan Savić, direktor specijalne bolnice “Sveti Sava” i Dr. Jaroslav Bojović, specijalista reumatologije na VMA, dok je za generalnog sekretara izabrana Mirjana Tomić, filmski I TV producent.

Novoizabrani predsednik je najavio da će Udruženje nastaviti da apeluje na nadležne organe, pre svega Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja, da što pre omoguće pacijentima da bez posledica koriste terapiju baziranu na kanabisu i podsetio da se to kod nas još uvek tretira kao krivično delo.

“Ljude hapse samo zato što pokušavaju da se leče na način za koji su ustanovili da im pomaže. Dužnost svakog političara i lekara je da brine o zdravlju svojih građana i pacijenata, te očekujem da će država reagovati brzo i konačno skinuti oznaku “tabu” sa ove teme. Ovo je i jedinstvena prilika da Srbija u nečemu ne kaska za svetom, već da sledi praksu nekoliko zemalja EU i bude jedan od pionira borbe za globalno zdravlje, istakao je Kovačević i dodao da će Dr Milan Savić u toku naredne nedelje predati Ministarstvu zdravlja zahtev za izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Uz zahtev će, kako je naveo, biti priloženi spisak od nekoliko stotina pacijenata koji žele da se leče kanabisom, te prevodi tridesetak kliničkih studija iz celog sveta koje dokazuju njegovo pozitivno dejstvo u tretmanu raznih bolesti. On je dodao da će nakon toga “Lekalizacija Srbije” organizovati seriju tribina i javnih debata širom Srbije, sve do “konačne pobede zdravlja i razuma”.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP