Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

JEDVA MALO VIŠE OD MINIMUMA

Osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog iskorišćavanja maloletnice

Autor: A. O. | 25.02.2015 - 10:56:00h | Komentara: 0

Viši sud u Pančevu osudio je Z.N. na 6 godina zatvora zbog krivičnog dela trgovine ljudima i iskorišćavanja teškog položaja maloletne osobe, saopštila je organizacija Atina, specijalizovana za zaštitu žrtava trgovine ljudima i pružanje podrške u njihovom opravku. Minimalna kazna zatvora u Republici Srbiji za počinjeno krivično delo trgovine ljudima prema maloletnim licima je pet godina zatvora.

NVO Atina logo | Foto: NVO Atina

Prijavite trgovinu ljudima: NVO Atina | Foto: NVO Atina

Z.N. je sa žrtvom stupio u konktakt preko svojih sinova, koji su bili njeni vršnjaci i prijatelji. Nakon što se upoznao sa njenom situacijom, i shvativši da ona ima iskustvo odrastanja u domovima za nezbrinutu decu i hraniteljskim porodicama, da je dete je bez roditeljskog staranja, kao i da nema nikog ko bi joj bio podrška,
zloupotrebio je njen položaj i seksualno je iskorišćavao, pretio joj i prisiljavao je na seksualne odnose sa drugim muškarcima. Kao metode prisile koristio je izgladnjivanje i ograničavao joj je pristup vodi, kao i bilo kakvu komunikaciju sa spoljnim svetom. Z. N. je sedamnaestogodišnju devojku držao zatvorenu u prostoru u kojem su uslovi života bili nepodnošljivi.

Tuga Bol Seksualno uzmemiravanje | Foto: Profimedia

Trgovci ljudima dobijaju male kazne, a žrtve nikako obeštećenje | Profimedia

- U ime korisnice programa NVO Atina koja je žrtva ovog krivičnog dela i u ime svih svojih korisnica i korisnika naših programa pozdravljamo prvostepenu presudu Višeg suda u Pančevu. Presuda za krivično delo trgovine ljudima unašoj zemlji na godišenjem nivou ima jako malo. Rad suda je često spor i neefikasan. Žrtva godinama mora da se pojavljuje na sudu i da iznova i iznova proživljava traumu kroz ponovljena svedočenja i suočavanja sa ljudima koji su je zlostavljali, trpi uvrede i nosi se sa pretnjama koje se, po pravilu, za vreme sudskog postupka protiv trgovaca intenziviraju. Nakon svega toga trgovci dobijaju vrlo niske kazne, a žrtva nikakvu satisfakciju, odnosno obeštećenje čak i u slučajevima kada se kriminalcima oduzme imovina koju su stekli eksploatišući njihov rad. Trgovcima ljudima uglavnom se izriču minimalne kazne zatvora, a često se ovo delo prekvalifikuje, što dovodi do još blažih kazni - navodi sa u saopštenju NVO Atina i dodaje da je neophodno da se primenjuju sistemske mere zaštite žrtava trgovine ljudima jer se time štite osnovne ljudske vrednosti, prava i slobode.

- Iako je pravna regulativa u oblasti trgovine ljudima u velikoj meri usklađena sa međunarodnim standardima, primena zakona u praksi je problematična i često nedosledna. Tokom suđenja oštećenima u postupku - žrtvama dešavaju se propusti u zaštiti privatnosti i često dolazi do sekundarne viktimizacije  - zaključuju u NVO Atina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP