Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VIRUS H1N1 HARA SRBIJOM ODNOSEĆI PO JEDAN ŽIVOT DNEVNO

Otac troje dece nova žrtva svinjskog gripa!

Autor: R. B. - V. T. - B. N. - G. J. | 07.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Poslednja žrtva svinjskog gripa je Igor Radovanović (37) iz Paraćina, otac troje dece, koji je juče preminuo u KC Kragujevac! Lekari nisu uspeli da se izbore sa njegovim simptomima i pored intenzivnih terapijskih mera koje su preduzeli. Ujedno, on je 15. žrtva virusa H1N1, koji ozbiljno hara Srbijom, odnoseći po jedan život dnevno.

Poslednja žrtva:  Igor Radovanović  (37) iz Paraćina

Poslednja žrtva: Igor Radovanović (37) iz Paraćina | Foto: facebook

Pre dva dana preminula je trudnica u petom mesecu Milena Veljković, kojoj lekari nisu uspeli da konstatuju svinjski grip, iako su je pregledali čak šest puta!

Savetovali su joj da pije biljne čajeve i sirupe. Javnost je prestravila činjenica da se niko od silnih lekara nije setio da joj uradi bris grla i ustanovi o čemu se radi.

„Batut“: 15 ljudi umrlo
od svinjskog gripa!


U Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut“ navode da je do juče prijavljeno 15 preminulih osoba kod kojih je pronađen virus koji se može dovesti u vezu sa gripom. Dr Dragana Dimitrijević rekla je da je među preminulim osobama najveći broj starijih od 65 godina, koji su već imali neko hronično oboljenje, da 14 nije bilo vakcinisano, dok je kod jedne osobe vakcinalni status nepoznat.
- U narednih nekoliko nedelja očekuje se porast broja obolelih, pošto će sezona gripa trajati do kraja marta i početka aprila. Građani neka se pridržavaju mera prevencije, koje podrazumevaju izbegavanje poseta bolnicama, jačanje imuniteta i javljanje lekaru u slučaju pojave simptoma kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, kašalj i otežano disanje - rekla je ona.

Milena se javila dva puta u Hitnu pomoć u Velikoj Plani, pošto je iz sela Krnjevo. Oni su joj rekli da ima grip i otpustili je oba puta kući, potom je išla u DZ Krnjevo, gde su isto uradili, pa kod ginekologa, koji ju je poslao u bolnicu u Veliku Planu, a oni u Urgentni centar u Beogradu. Iz Beograda su je vratili jer nisu mogli da joj zbog trudnoće snimaju pluća, a takođe su konstatovali da ima grip.
Na kraju je skoro u komi tamo ponovo dovezena 27. februara, a odatle u Infektivnu kliniku KCS-a, gde je i preminula 3. marta. U Hitnoj pomoći u Velikoj Plani, gde se nesrećna Milena prvo javila, kažu za „Alo!“ da je ona samo jednom dolazila i da se za sve informacije obratimo danas njihovom sekretarijatu.

Primer te trudnice uliva strah u kosti da i pored odlaska lekaru možete da umrete od svinjskog gripa, za koji Srbija ima lekove „tamiflu“ i „relenca“!
U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da u sezoni gripa lekari moraju da posvete posebnu pažnju pacijentima.

- I ne samo trudnicama, već i hroničnim bolesnicima i ostalim rizičnim grupama. Zbog svega toga, mi ćemo da uvedemo pojačan inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama - kažu oni.

Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, uverava za „Alo!“ da je Infektivna klinika KCS-a potpuno spremna za sve pacijente koji budu oboleli od svinjskog gripa.

- KCS je aposlutno spreman da adekvatno zbrine, ne dao bog, i veći broj ovih pacijenata. Imamo dovoljnu količinu lekova, pre svega „tamiflu“ i „relenca“. Što se tiče opreme koja je neophodna za te pacijente, a odnosi se na potporu disanja, imamo 10 respiratora koji se koriste kod najtežih pacijenata. Infektivna klinika je mesto gde se leče ti pacijenti. U ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta za koga se sumnja da je zaražen virusom svinjskog gripa. To jeste grip na koji su osetljiviji stariji, deca i trudnice, ali stradaju i najotporniji. Nije sigurno da neko neće oboleti ukoliko je u dobroj zdravstvenoj formi - objasnio je on.
Kako savetuju imunolozi, najbolje je da sami počnemo da se branimo od virusa H1N1 podizanjem imuniteta.

- Potrebna je zdrava ishrana. Mnogo voća i povrća, vitamina... Ceđeni sok od šargarepe, cvekle i jabuke je odličan. Nije loše koristiti med, propolis, čaj od nevena, koprive. Perite ruke često, provetravajte prostorije i ne idite u kolektiv ako ste već zaraženi - saveti su stručnjaka.

Troje kritično


U niški klinički centar primljena je juče medicinska sestra DZ Lebane, za koju se sumnja da ima virus H1N1. Ona je u ozbiljnom stanju, ali nije na intenzivnoj nezi. Jedna osoba u istoj ustanovi priključena je na respirator jer je njeno stanje kritično. Zdravstveno stanje još dvoje pacijenata koji se leče od virusa gripa u KC Kragujevac pogoršalo se u poslednja dva dana i lekari se bore za njihove živote.

Poslednji komentari
  • dragan nikolic Vreme: 07.03.2015 11:45h

    UDRI NARODNA MILICIJO!!!!

  • miki Vreme: 08.03.2015 11:57h

    Mahmut Bakali je bio u pravu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP