Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ŠARIĆ KRIJUMČARIO SA KOSMAJČEVOM EKIPOM

OTKRIVAMO: On je glavni operativac "kralja kokaina"! (FOTO)

Autor: Ekipa Alo! | 24.06.2014 - 20:30:00h | Komentara: 4

U šverc više od dve tone kokaina zaplenjene u Urugvaju, oktobra 2009. godine bila je uključena i kriminalna grupa Dragoslava Kosmajca (61), koja je taj posao organizovala zajedno sa klanom Darka Šarića, pokazuju operativni podaci srpskih bezbednosnih službi, ekskluzivno saznaje “Alo!”.

Bojan Stanojković

Bojan Stanojković

 Naime, iz dokumenata čiji sadržaj nam je otkrio pouzdan izvor iz vrha bezbednosnih službi proizlazi da uhapšeni Bojan Stanojković (44) uopšte nije član Šarićevog klana, već je Kosmajčeva desna ruka u poslovima šverca kokaina i organizator posebnog kanala za šverc droge iz Južne Amerike, nezavisnog od Šarićevog kanala. Stanojković je, dakle, po tim dokumentima uz Kosmajčevo ime ravnopravno sarađivao sa Šarićem u pomenutoj zajedničkoj akciji krijumčarenja više od dve tone droge, odnosno bio Kosmajčeva veza sa Šarićem. U istim dokumentima Kosmajac je označen kao jedan od najuticajnjijh narko-dilera u Evropi. Po tim dokumentima, Stanojkovićevi podređeni bili su Boban Stojiljković i Marko Dabović, takođe uhapšeni u aprilu 2011. godine. Dakle, ni oni nisu bili članovi Šarićevog klana, već Stanojkovićevog, odnosno Kosmajčevog.

Droga čiji su vlasnici bili Stanojković i Šarić zaplenjena je u Urugvaju

Droga čiji su vlasnici bili Stanojković i Šarić zaplenjena je u Urugvaju | Foto: ALO!

 Po informacijama srpskih bezbednosnih službi, dva klana su početkom septembra 2009. godine započela organizaciju šverca više od dve tone kokaina, a glavni koordinatori na terenu bili su Željko Vujanović u Šarićevo ime i Marko Dabović u Stanojkovićevo, odnosno Kosmajčevo ime. Akcija šverca je za krijumčare neslavno završena 15. oktobra, spektakularnom zaplenom u kojoj su učestvovale srpske i američke bezbednosne službe.

Darko Šarić

Ravnopravan u poslu sa Stanojkovićem: Darko Šarić | Foto: Oliver Bunić

 Da je Boban Stanojković bitna karika u švercu, pokazuju i navodi jedne od prvih, od ukupno 12, optužnica protiv Šarićeve grupe za šverc i pranje para.

- Darko Šarić je 2008. godine zajedno sa Bojan Stanojkovićem i Željkom Vujanovićem organizovao kriminalnu grupu, dok su Boban Stojiljković i Marko Dabović postali pripadnici ove grupe… Stanojković je uložio novac u kupovinu polovine kokaina koji je u oktobru 2009. zaplenjen na jahti “Maui” u Urugvaju. Stojiljković i Dabović smatraju se pripadnicima Stanojkovićevog ogranka ove grupe. Stanojković je po dogovoru sa okrivljenim Vujanovićem, na teritoriju Južne Amerike uputio okrivljene Stojiljkovića i Dabovića. O tome da je Stanojković nadređeni pomenutoj dvojici i da im je on naložio put govore presretnuti razgovori od 10. i 12. septembra 2009. Njih dvojica su, kako je registrovano, dva puta putovali u Brazil, pošto ih je u prvom pokušaju krijumčarenja omelo loše vreme koje je otežalo prebacivanje droge brodićima na jahtu. Stanojković je o svemu obaveštavao Vujanovića, a ovaj Šarića - bila bi suština iz optužnica koja govori o većem značaju Stanojkovića.
On je još uvek u pritvoru, za razliku od Stojiljkovića i Dabovića, koji su prošle nedelje pušteni iz pritvora uz jemstvo od po 300.000 evra.

Svi putevi mafije vode u Slovačku

Da “svi putevi vode u Slovačku”, svedoče i podaci da Kosmajac poseduje slovačku ličnu kartu i pasoš, poput Šarića i Stanojkovića. Štaviše, Šarić i Stanojković imali su prijavljen boravak na istoj adresi u Bratislavi, i to na stan u Slatinskoj ulici 18 u vlasništvu Bobana Stojiljkovića. Do Slovačke se došlo i u martu prošle godine, kada je kredit od 15 miliona evra, budvanskog hotela “Maks prestiž”, koji je u vlasništvu Stanojkovića preuzela misteriozna češka firma “Lunez one”, čiji se holding nalazi takođe u Slovačkoj.

Uveo u posao i Jocu Amsterdama

U javnosti se još od devedesetih na ovamo spekuliše da je Dragoslav Kosmajac osoba koja je na direktnoj vezi sa Kolumbijcima i bez koje se niko sa ovih prostora ne može uključiti u šverc narkoticima. Smatralo se da je upravo on u posao uveo i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, a indikativno je i da je Goran Nešić, koji je nakon hapšenja u Brazilu označen kao magacioner kolumbijskih narko-kartela kod kojeg su robu nabavljale sve grupe sa Balkana, takođe Zvezdarac, kao i Kosmajac.

Poslednji komentari
  • goga Vreme: 24.06.2014 21:21h

    ovo je organizovani krimilal sa dozvolom drzave.!!! sad ih pustaju niz vodu jer im nisu vise potrebni,dolaze drugi klinci....bruka

  • Zoran Matijević Vreme: 25.06.2014 00:45h

    Ima njih još što su u kokainskom poslu i što imaju slovačke papire.

  • desa Vreme: 25.06.2014 09:36h

    Bandu trba terati daleko iz srbije.

  • desa Vreme: 25.06.2014 09:42h

    Bandu terajte daleko od nas mi koji skromno živimo ali na rubu gladi u Sbiji nas je previše.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP