Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NEPOZNATA OSOBA PUCALA NA VOZILA MISIJE

Ovo je litvanski pripadnik Euleksa koji je ubijen u Zvečanu! (FOTO)

Autor: Ekipa Alo! | 19.09.2013 - 09:01:00h | Komentara: 2

Pripadnik Euleksa, Litvanac Audrius Šenavičus (35) je ubijen, a trojica su ranjena kod Zvečana kada je oko 7.30 otvorena rafalna paljba na dva vozila misije.

Ukrajinski vojnik

Ovo je ubijeni litvasnki vojnik: Audrius Šenavičus (35) / Foto: Litvanska Uprava Carina

Prištinski mediji pišu da je Šenavičus povredama podlegao u bolnici, u koju je dovezen bez svesti.

Prema rečima šefa Euleksa, ubijeni je bio carinski službenik iz Litvanije, mlad čovek koji je za sobom ostavio suprugu i porodicu.

Džip u kome je ubijen vojnik Euleksa

Džip u kome je ubijen vojnik Euleksa | Foto: Reuters

Povređena su još dvojica policajca kojima se lekarska pomoć ukazuje u kosovsko-mitrovačkoj bolnici.

Džip u kome je ubijen vojnik Euleksa

Džip u kome je ubijen vojnik Euleksa | Foto: Reuters

Niko iz policije nije bio dostupan za više informacija o ovom događaju.
Prema nezvaničnim informacijama, ubijeni policajac je vozio džip, a u vozilu su bili carinici i prevodilac.

Kacin: Utešeni smo reakcijom Srbije!

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas da su svi zgroženi napadom na pripadnike Euleksa na severu Kosova, ali da su, s druge strane, utešeni odlučnom reakcijom premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića.


"To je čin koji je jedino moguće protumačiti kao čin protiv interesa Srbije, usmeren da bi se ono što je Srbija postigla na neki način pokušalo poljuljati", rekao je Kacin posle razgovora sa Vučićem.


On je dodao da se nada da će se srpska zajednica u velikom broju odazvati na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zakazane za 3. novembar i da će to biti još jedna pobeda evropske Srbije i korak ka jačanju i povezivanju razdvojene srpske zajednice na KiM.

Na vozilo je otvorena rafalna paljba, a policajac je pogođen u predelu glave i stomaka, piše "Blic".

Premijer Srbije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio ubistvo pripadnika Euleksa na Kosovu i rekao da se radi o činu koji je uperen protiv interesa srpskog naroda i Srbije.

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin koji je uperen protiv državnih i političkih interesa Srbije i srpskog naroda... Ko god da je ovo učinio, učinio je ono što bi naši neprijatelji najviše želeli da učini", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom češke diplomatije Janom Kohoutom.

Dačić je takodje rekao da jutrošnji incident "nije pucanj u Euleks već u budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metodiji, u budućnost Srbije i njenih građana", i da cela vlada u Beogradu insistira da se počinioci uhapse.

Prema Dačićevim rečima, ono što je jutros učinjeno na severu Kosova predstavlja "ekstremistički, a ne patriotski akt", koji je interesima Srbije i interesima srpskog naroda na Kosovu naneo "veliku štetu".

Dačić je takođe kazao da je Srbija ponudila Euleksu pomoć u pronalaženju počinioca tog zločina i dodao da će o situaciji na Kosovu danas u 14 časova telefonom razgovarati sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Premijer Srbije je ocenio i da "ekstremističko ludilo" kojeg, kako je
napomenuo "ima na svim stranama", može opasno da ugrozi stabilnost,
mir i bezbednost na Kosovu.

Aleksandar Vučić izjavio da je napad na pripadnike Euleksa zapravo uperen protiv Srbije i srpskog naroda i poručio da će odgovor države biti žestok.
 

"To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Srbija nema pravo da ćuti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle da su oni ti koji mogu da upravljaju Srbijom", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Vučić je rekao da je ovlašćen u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, da osudi zločinački akt ubistva litvanskog pripadnika Euleksa.

"Napad je uperen protiv srpskog naroda i Srbije i predstavlja njenu sramotu", rekao je Vučić. "Odgovor će biti žestok", zaključio je potpredsednik vlade.

Dačić uputio telegram saučešća litvanskom premijeru

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je danas premijeru Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.


"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina", navodi se u telegramu saučešća, saopšteno je iz vlade.

Poslednji komentari
  • mix Vreme: 19.09.2013 18:00h

    A sta ako je to delo podmetacine islamskih fanatika koji su podmetnuli sve to Srbima sa ciljem koji oni znaju! Postoji mnogo interesa da dole ocrne Srbe, unesu konfuziju i naprave haos!Ne donosite zakljucke pre nego se sve ispita! Islamisti su poznati po ovakvim "markala" podmetanjima!

  • srbin Vreme: 20.09.2013 00:23h

    nepoznati napadac..al znaju koje je nacionalnosti...pa ovo nema nigde da ki smo mi ludi ili oni misle da smo stvarno svi specijalci....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP