Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TRAGEDIJA

Pacijent psihijatrijske bolnice stradao u tuči

Autor: Blic | 27.05.2014 - 11:31:00h | Komentara: 1

Pacijent specijalne psihijatrisjke bolnice u Gornjoj Toponici V.V. (80) iz Sokobanje preminuo je na Klinici za Neurohirurgiju od povreda glave koje je zadobio nakon pada jer ga je gurnuo drugi pacijent u ovoj ustanovi D.I. iz Vranja.

Incident se desio 5.maja na prijemnom muškom odeljenju bolnice u Gornjoj Toponici.

Gornja Toponica

Gornja Toponica

Povređeni V.V. je odmah prebačen na neurohirurgiju u KC Niš gde je konstatovano akutno krvarenje na mozgu. Zadržan je na lečenju ali je posle 18 dana preminuo 23.maja.
Načelnik Prijemnog odeljenja dr Zoran Svetozarević kaže da je do koškanja između pacijenata došlo spontano i da je D.I. koji je mlađi i jači odgurnuo V.V. koji je udario glavu u dovratak sobnih vrata.

-Incident se desio oko 7 časova izjutra, po završetku noćne smene. Oni su se pokoškali na kratko, to je trajalo sekund dva, nakon čega su dežurni tehničari odmah dotrrčali i razdvojili ih. V.V. je imao manju posekotinu na slepoočnom delu i nije izgledalo kao da će se javiti neke teže posledice. Dežurni lekar mu je dao terapiju, snimili smo ga odmah i utvrdili da nema preloma.

Bio je dezorijentisan ali se posle infuzije stanje malo popravilo. Preventivno je prebačen na neurohirurgiju gde je zadržan na lečenju, kaže dr Svetozarević.

On objašnjava da je V.V. je primljen zbog izrazitog nemira i agresivnosti 5.maja jer je dan ranije je napao suprugu koju je hteo da udavi pa je u pratnji policije doveden u bolnicu.

Konstatovan je dementni sindrom kao i da je izrazito dezorijentisan. Pacijent D.I. je u bolnici od marta meseca zbog shizofrene psihoze.

Zoran Svetozarević

Dr Zoran Svetozarević načelnik muškog odeljenja | foto: Branko Janacković

Na prijemno odeljenje uglavnom dolaze pacijenti u pogoršanom psihičkom stanju, u pratni policije koji zbog bolesti i ponašanja predstavljaju opasnost po druge i okolinu. Oni su pod stalnom terapijom i nadzorom. Nema propusta dežurnog osoblja jer se radilo o impulsivnoj reakciji koja je trajala bukvalno sekundu. Čim su tehničari videli da je D.I. odgornuo V.V. Oni su ih razdvojili.

Incident nije prijavljen policiji jer nismo shvatili da će se povrede iskomplikovati i da će dobiti teže posledice, navodi dr Svetotzarević.

I direktorka dr Albina Stanojević se slaže da niej bilo propusta u radu medicinskog osoblja.

-Naš medicinski kadar se zalaže da adekvatno radi u postojećim uslovima. Na odeljenjima su grupe od 40 do 80 pacijenata na koje dolazi jedan ili najviše dva tehničara. Tražili smo povećanje broja tehničara od Ministarstva više puta ali nam nije odobreno. Pacijenti su pod terapijom ali dozali do koškanja i gurkanja povremeno. Nekada umeju da budu i veoma agresivni, da lome i uništavaju inventar zbog čega smo probnuđeni da zovemo i interventnu ekipu policije, kaže dr Stanojević.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 29.05.2014 01:27h

    zar su poludeli?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP