Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TRAGEDIJA U BEOGRADU

Pao helikopter s bebom, sedmoro poginulih! (FOTO I VIDEO)

Autor: M. S. P. / I. N. | 14.03.2015 - 02:40:00h | Komentara: 3

Helikopter koji je prevozio bebu staru pet dana iz Raškog okruga prema Beogradu je pao u okolini aerodroma "Nikola Tesla". Poginuli su: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.

Pad helikoptera Mi-17 Foto: Vesna Lalić

Vojna policija vrši uviđaj | Foto: Vesna Lalić

Helikopter koji je prevozio bebu koja je bila zarobljena u odronu u Raškom okrugu pao je u okolini aerodroma "Nikola Tesla" potvrđeno je za "Alo!".

Tvit

Tvit | Foto: tviter

 

U helikopteru je bilo sedmoro ljudi i niko nije preživeo. U ovoj nesreći živote su izgubili: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.

Majka bebe Fazila Fejzović nije bila u letelici. Međutim, kako "Alo!" saznaje, zbog neiskustva majke koja ima svega 16 godina i jer je novorođenče hranila kravljim mlekom, dete je imalo teške zdravstvene probleme.

Dr Dževad Ljajić

Dr Dževad Ljajić: Hteo d apomogne, pa poginuo | Foto: Senad Župljanina

 

Stradali doktor Dževad Ljajić iz Novog Pazara, otac dvoje dece, važio je za velikog humanitarca.

On je na sopstveno insistiranje ušao u helikopter jer je želeo da novorođenče isprati do bolnice i preda ga u sigurne ruke, saznaje "Alo!".

Dr Dževad Ljajić

Dr Dževad Ljajić u sredini u crnom kaputu| Foto: Senad Župljanin

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je vojni helikopter pao u, kako su naveli, širem reonu aerodroma Surčin. Na zvaničnom Tviter nalogu dodaje se da će detalji biti saopšteni na vanrednoj konferenciji za novinare koja će biti održana u podne. Uviđaj obavlja vojna policija.

Reporter "Alo!" sa lica mesta javlja da je vojska ogradila prostor nesreće i ne dozvoljava pristup. Kako kaže, novinari su od samog mesta pada helikoptera - između naselja Radiofar i Ledina, udaljeni oko tri kilometra.

Stanari okolnih kuća tvrde da ništa noćas nisu čuli.

Nebojša Drajić

Nebojša Drajić, tehničar zastavnik

Na mestu nesreće su bili vatrogasci, hitna pomoć, veliki broj policajaca, a došli su i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pad helikoptera Mi-17 Foto: Vesna Lalić

Foto: Vesna Lalić

Vlada Srbije održala je sednicu u 11 časova. Za dan žalosti određena je nedelja, 15. mart.

Konferencija za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koja je bila zakazana za danas u 10 sati, otkazana je, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Novom Pazaru je za 13 časova zakazana sednica gradskog veća, kojoj će prisustvovati ministar Rasim Ljajić, javlja dopisnik RTS-a, dok je konferencija za novinare, zakazana u 12 - otkazana.

Reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde bili su upaljeni kako bi helikopter mogao da sleti, nažalost to se nije dogodilo.

Pad helikoptera Mi-17 Foto: Vesna Lalić

Foto: Vesna Lalić

Pretpostavlja se da je helikopter i istrošio gorivo.

Transportni helikopter Vojske Srbije "Mi-17" poleteo je sinoć iz pravca Raškog okruga ka Beogradu. Helikopter je stigao do Beograda i neko vreme kružio iznad aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje, ali mu se potom izgubio svaki trag. Kontrolni toranj je vezu sa letelicom izgubio oko 22.30 časova.

Helikopter je imao problem da sleti na beogradski aerodrom zbog magle.

Prema nezvaničnim informacijama u helikopteru su bila dva pilota, dva tehničara, dva medicinska tehničara i beba.

Helikopter je bio angažovan u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara stare pet dana. Beba se nalazila u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva.

Beba je, kako nam je potvrđeno, imala respiratorne probleme.

Pao jedan od ukupno dva helikoptera Mi-17

Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina, bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije.

Helikopter Mi-17

Helikopter Mi-17 | Foto: Profimedia

Ta dva helikoptera Mi-17 su letela u sastavu 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici, a u Vojsci Srbije imali su internu oznaku HT-48 (Helikopter Transportni 48).

U pitanju su letelice sa evidencijskim oznakama 12550 i 12551.

Prosečna starost flote transportnih helikoptera koji lete u Vojsci Srbije iznosi gotovo 33 godine, a najmlađi helikopter koji leti je Mi-17 koji je proizveden pre četvrt veka.

Helikopteri su originalno proizvedeni za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbednosti, koja ih je koristila na Kosovu.

Vojska Srbije preuzela je dva helikoptera Mi-17 2006. godine i remontovala ih 2010. godine, nakon čega su uključeni u upotrebu.

Helikopteri Mi-17 predstavljaju unapređenu verziju najpoznatijeg sovjetskog transportog helikoptera Mi-8, koji se takodje koristi u Vojsci Srbije.

U pitanju je srednji transportni helikopter koji se koristi u desetinama armija sveta a koji, u odnosu na Mi-8, ima jači motor i unapređenu avioniku.

Poslednji komentari
  • GRADJANIN Vreme: 14.03.2015 09:08h

    APEL ZA LOPOVA,posalji sms na 5757 i sve ce ti biti oprosteno,PODRZI ZIVOT!!!!

  • vladan Vreme: 14.03.2015 11:10h

    Tuga velika! Ali vojska nije nista kriva,sudbina je tako htela...Prevelika magla i nije video gde da sleti

  • Gringo Vreme: 14.03.2015 21:09h

    Tragedija,iskreno saucesce ali ajmo od pocetka: dete ima problema sa disanjem i to je povod da se angazuje helikopter(jedan od dva za tu svrhu)dva pilota dva mehanicara dva anesteziologa da bi spasli dete koje ima problema sa disanjem.Ja mislim da je ovo prvi put da se angazuje vojska zbog otezanog disanja jednog deteta.Meni je iskreno zao deteta i ja bih bio veoma srecan da za svako dete u srbiji imamo spreman helikopter ali to nije realno.Sada se logicno postavlja pitanje cije dete je zasluzilo poseban tretman pa se zaobislo nekoliko gradova i klinickih centara pa pravac BGD.Mi cemo uskoro saznati ko su roditelji i tada ce na sve biti mnogo jasnije nadam se.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP