Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! SAZNAJE

Pavković traži novo suđenje

Autor: D. Ćuruvija | 14.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Nebojša Pavković (69), bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen 22 godine zatvora zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999, koji kaznu izdražava u Finskoj, traži novo suđenje, saznaje “Alo!”.

Nebojša Pavković

Nebojša Pavković | Foto: AP

Pavković je Haškom tribunalu podneo zahtev za reviziju presude i visinu kazne, a traži i da bude uslovno pušten na slobodu nakon dve trećine izdržane kazne.
- Moj klijent smatra da nije kriv i da je izrečena kazan isuviše visoka, te smo podneli zahtev za preispitivanje presude i kazne. Za nekih četiri-pet godina, Pavković može da traži da bude uslovno pušten na slobodu - rekao je juče za “Alo!” jedan od njegovih advokata Ljubiša Živadinović.
Pavković advokat kaže da se čuje se njim preko „skajpa“ i da njegov branjenik izgleda dobro.
- Zadovoljan je uslovima u zatvoru. Sam je u sobi i ima internet, tako da noramalno komuniciramo - kaže Živadinović, koji Pavkovića zastupa od 2002. godine. On je osuđen za ratne zločine, zbog zločina nad Albancima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. Žalbeno veće Tribunala je generalu Pavkoviću 23. januara 2014. godine potvrdilo prvostepenu presudu, izrečenu 2009. kojom je osuđen na 22 godine zatvora.
Proglašen je krivim, kao tadašnji komandant Treće armije VJ, za svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova u prvoj polovini 1999.
U pritvoru Haškog tribunala, general Pavković je bio od 2005, kada se dobrovoljno predao.
Upoređujući presudu Pavkoviću sa oslobađajućom presudom hrvatskom generalu Antu Gotovini za progon Srba iz Kninske krajine, 1995, Pavković advokat Aleksandar Aleksić iz Beograda je podsetio da je žalbeno veće u tom slučaju utvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat za proterivanje sprskog stanovništva.
“To je odlučeno, iako je prvostepeno veće citiralo dokaze kao što je izjava predsednika (Hrvatske Franje) Tuđmana posle operacije „Oluja“, koji je rekao: ‘Srbi su kancer na tkivu Hrvatske, mi smo ih oterali da se više nikad ne vrate’. Većina u žalbenom veću u predmetu Gotovina rekla je da nije jedini razuman zaključak da su imali nameru da proteraju hiljade i hiljade Srba. Tvrdim da tako direktnog dokaza u slučaju Šainović i drugi - nema”.
Poslednji komentari
  • milan Vreme: 14.06.2015 11:07h

    svi koji su osudjeni nevini u hagu braneci svoju zemlju pod hitno trebaju biti vraceni u zemlju pa i ako su pocinili neki zlocin da odgovaraju pred sudom ove zemlje.ameri otvoteno pomazu teroriste u nasoj pokrajini a na hag vrse pritisak da se sudi onima koji se bore protiv terorista.licemerstvo na najvisem nivio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP