Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

DVE OD TRI DEVOJČICE SPRIJATELJE SE S NEZNANCIMA NA FEJSBUJKU

Pedofili lajkovima mame decu!

Autor: A. E. | 12.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kompjuter postaje jedino sredstvo zabave kod dece i udaljava ih od realnosti. Međutim, retko koriste sajtove namenjene deci, ali vrlo često koriste socijalne mreže dizajnirane za odrasle kao što su Fejsbuk, Tviter, Majspejs...

„Ozbiljan problem su lajkovi. U pitanju je  manipulacija osećanjima žrtve. Devojčice  su željne pohvale“, upozoravaju stručnjaci

„Ozbiljan problem su lajkovi. U pitanju je manipulacija osećanjima žrtve. Devojčice su željne pohvale“, upozoravaju stručnjaci | Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima, od 100 devojčica, dve trećine će prihvatiti zahtev za prijateljstvo od nepoznatog muškarca, a svaka četvrta devojčica od 13 do 17 godina otišla bi na sastanak sa nepoznatom osobom koju je upoznala na internetu.


„Da li nosiš brus?“


- Najčešće žrtve onlajn zavođenja su devojčice, koje delimo u dve grupe - one koje kada im nepoznati muškarac postavi pitanje poput „da li nosiš brus“, zaustavljaju sagovornika i prestaju da komuniciraju s njim, i one koje nastavljaju razgovor, čak i razmenjuju fotografije i provokativne snimke sa neznancima - priča Biljana Kikić Grujić.

- Poremećaj seksualne sklonosti ka deci nije ništa novo. Ali je novo što sada lakše dolaze do žrtve. Pedofili vrlo lako naprave profil i predstavljaju se kao maloletnici - objašnjava Biljana Kikić Grujić, koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, pri kojem je otvoreno prvo regionalno savetovalište za žrtve nasilja na internetu.

Deca ne shvataju da svrha interneta nije u korišćenju društvenih mreža i igrica, već učenje i nova saznanja. Ipak, koje god sajtove da koriste, te stranice može da vidi svako ko ima pristup internetu.
Najbolja zaštita je da deca koja imaju profil na Fejsbuku pripaze koga prihvataju za prijatelje kako bi zaključila odakle je i da li je to lažan profil. Dešava se da klinci u školi ne progovore nijednu reč, ali zato su vrlo aktivni na Fejsbuku.

- Ozbiljan problem su lajkovi na Fejsbuku. U pitanju je manipulacija osećanjima žrtve. Devojčice u pubertetu su željne pohvale. Takođe, takmiče se ko će imati veći broj prijatelja, tako da nije teško doći do žrtve. Profilne slike većine devojčica su vrlo diskutabilne, one se puće i ističu određene delove tela. Imamo i problem sve mlađe dece koja ne znaju da koriste mrežu, koja imaju najviše deset godina. Tu dolazimo i do teme trgovine ljudima - kaže Biljana za „Alo!“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP