Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STRMOSTEN PRETI I SPASIOCIMA

„Plašimo se da jama ne proguta i nas“

Autor: G. J. | 26.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Više od 200 rudara spasilaca bez prestanka kopa po obrušenom materijalu u jami Strmosten u nadi da će doći do svog kolege Željka Miletića. Sa svakim minutom i satom nada postaje sve dalja, ali rudari ne odustaju, i do sada su izbacili iz jame više stotina tona uglja, kamena i jalovine, koja je zakopala Željka.

Rudari spasioci

Rudari spasioci

- Kopamo bez prekida, ali jama se iznova obrušava. Napredujemo milimetar, po milimetar. Nema Željka, ne odaziva se na naše pozive. Kad bismo bar znali pravac u kome da idemo. Veoma je opasno u jami, odroni su stalni.

Država subvencioniše rudnike, a rudari ginu


Predsednik sindikata Rembas Nebojša Milenković ističe u proteklih pet decenija nije ulagano u rudnike, zbog toga se prešlo na manuelno otkopavanje uglja, što je dovelo nesreće.
- Prirodna katastrofa je uzrok ove nesreće, ali, nažalost, ovakvi tragični slučajevi dešavaće se sve češće, jer se ugalj kopa manuelno. To je veoma teško, ljudi su fizički istrošeni. Država konačno mora da reši status rudara i realizuje planove za obnovu i osavremenjavanje rudnika u okviru Elektroprivrede Srbije. Treba raditi na humanizaciji i modernizaciji rudnika, jer ovakav rad nema efekta - država subvencioniše rudnike, a rudari ginu - kaže Milenković.

Plašimo se da jama ne proguta i nas. Zbog toga smo počeli od jutros sa podgradama da krčimo materijal i pravimo tunel u pravcu gde pretpostavljamo da se nalazi Željko. Nadamo se da će to dati rezultat - kaže rudar spasilac Dragan Radojković.

Jama Strmosten obrušila se na Željka u utorak u 8.30, kada je bio na dubini od 150 metara, a radilište je udaljeno četiri kilometra od ulaska u jamu.
- Željka smo upozoravali da se povuče u bezbedni deo jame. On je nas dvojicu poterao i ostao u čelu okna da zabuši ugalj. To je nezaštićeni deo i iskusni rudari znaju da tu vreba opasnost. Zašto se nije povukao, to samo on zna. U poslednje vreme nije bio raspoložen, bio je samo fizički prisutan. Nešto ga je mučilo, nije pričao o problemima, ali je propuštao da dođe na posao po nekoliko dana - kaže rudar koji se sa njim zatekao u oknu prilikom obrušavanja jame.

TE Morava iz Svilajnca saopštila je da je obezbedila službeni stan za privremeni smeštaj troje dece i supruge Željka Miletića do izgradnje nove kuće.

Miodrag Miletić

Miodrag Miletić

Vapaj oca: „Izađi, sine, što si ljut“


„Zašto si ljut na mene, Željko? Izađi sine iz jame, što sam ti ja kriv...“, dozivao je juče Željka njegov otac Miodrag ispred jame Strmosten. Miodrag više nije mogao da izdrži tešku neizvesnost i došao je do jame sa drugim sinom Darkom.
„Nemoj, sine, više da se ljutiš na oca. Otac te se uželeo, da te izljubi i zagrli. Svi te čekamo da dođeš kući. Deca pitaju svaki dan za tebe, izađi da ih vidiš. Izgradili smo kuću da živimo svi zajedno“, pričao je glasno Miodrag.
Sa njim su razgovarali ministar Antić i rukovodstvo rudnika, pokušavajući da ga uteše i smire.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP