Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NEVEROVATNO!

Pljačka na rasprodaji topova?

Autor: Ekipa „Alo!“ | 03.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Vojnobezbednosna agencija obaveštena je nedavno o navodnoj krađi prilikom prodaje rashodovanih protivavionskih topova iz dve kasarne u Srbiji, saznaje “Alo!”

Nestalo 150 trocevnih topova

Naš izvor iz vojnih struktura navodi da se istražuju dojave o malverzacijama sa prodajom rashodovanih trocevnih topova kalibra 20 milimetara, koji su iz kasarne u Negotinu prebačeni u vojni objekat u Smederevskoj Palanci, gde se rastavljaju na komade i prodaju u staro gvožđe. Sporno je to što se ovi topovi prilikom prodaje navodno zavode po znatno manjoj težini od stvarne, što otvara mogućnost da se neko znatno ugradi, a na štetu države.


- Sredstva koja su višak, 115 trocevnih topova kalibra 20 milimetara, iz kasarne u Negotinu koja pripada sabirnoprodajnom centru u Nišu, prebacili su u Smederevsku Palanku, koja se nalazi na teritoriji koja pripada Beogradskom sabirnoprodajnom centru. Iako su ista sredstva mogla da se prodaju u Negotinu i da vojska nema trošak da prevozi topove, oni su ipak preterani vojnim kamionima u drugu kasarnu gde se falsifikuje njihova težina. Svaki od tih topova je težak 310 kilograma, a oni ih seku i izvoze iz kasarne, prikazujući da su topovi teški 100 kilograma i tako ih plaćaju tri puta manje nego što vrede - stoji između ostalog u dopisu u koji je naš list imao uvid. Navodno je pokušano i da se jedan top prokrijumčari ceo, bez sečenja, ali je to otkriveno i sprečeno.

„Alo!“ je ovim povodom kontaktirao i sa Ministarstvom odbrane. Predočili smo im naša konkretna saznanja, a dobili smo odgovor sledeće sadržine:

Formirana komisija koja treba da sve ispita

Formirana komisija koja treba da sve ispita

- U Smederevskoj Palanci nalazi se 128, a u skladištu u Negotinu 577 protivavionskih (PA) topova 20mm koji su rashodovani po rešenjima nadležne uprave Ministarstva odbrane. Za onesposobljavanje rashodovanih PA topova angažovana su preduzeća koja su zaključila ugovore za otkup sekundarnih sirovina - furde u 2014. godini. Prethodno su pribavljene pisane saglasnosti preduzeća da zadatak realizuju o svom trošku (deformisanje i sečenje vitalnih delova naoružanja, cevi, zatvarača i ostalih delova i sklopova, tako da se ne mogu koristiti za izradu vatrenih naprava). Onesposobljavanje rashodovanih PA topova izvršeno je na osnovu regulative Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije i Uputstva za uništavanje naoružanja Tehničkog remontnog zavoda Čačak. Uputstvo je dostavljeno i preduzećima „Troglav“ iz Temerina i „Feropromet“ iz Paraćina, a na nivou skladišta izvršena je obuka sa predstavnicima navedenih firmi. Stručni predstavnik TRZ „Čačak“ angažovan je prilikom kontrole pravilnosti onesposobljavanja rashodovanih PA topova, na početku i po okončanju zadatka. Preduzeća su angažovana uz nadzor i stalnu kontrolu u radu. Na nivou Komande skladišnog bataljona je formirana komisija koja je vršila kontrolu, uz pregled i evidentiranje svakog topa pojedinačno nakon uništavanja. Po završetku procesa ustanovljeno je da su PA topovi onesposobljeni u skladu sa propisanim procedurama - stoji u zvaničnom odgovoru Ministarstva odbrane.
 

Poslednji komentari
  • rex Vreme: 03.11.2014 08:13h

    Šip izdizač zuba zadržača brave zatvarača, deo koji je veličine kao pola malog prsta, izvadite iz automata i top nije u funkciji.

  • neko-ko-zna Vreme: 03.11.2014 14:38h

    Od dolaska Gasica krenule afere jedna za drugom! VBA po obicaju istrazuje kad se sve zavrsi i neko se lepo obogati, a pri tom kao sluzba pokrivaju celu vojsku i ministarstvo, pa gde su bili dok se sve desavalo?

  • rex Vreme: 03.11.2014 20:53h

    Izvedem bateriju na položaj i otvorim vatru po neprijateljskoj liniji 198 trenutno rasprskavajućih granata u sekundi, ko to nije doživeo ne zna šta je 20 mm. Samo PRAGA može da parira, ko je probao zna o čemu pričam.

  • Buca963 Vreme: 02.03.2015 12:33h

    Za gospodina rexa informacija da baterija 20/3 mm sastavljena od dva voda sa po četiri odeljenja što znači da je brzina gadjanja 264 granate u sekundi ili 33 po automatu.Pozdrav za sve sadašnje i bivše pripadnike PVO.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP